Ciecierzyca zapiekana w sosie marinara • przepis • składniki • przygotowanie
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które łączy w sobie włoskie smaki i sycącą ciecierzycę. To świetny pomysł na obiad, w którym nie użyjesz mięsa!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK
Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przygotowane warzywa, doprawione odrobiną soli i pieprzu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszklą.
GOTUJEMY SOS MARINARA
Do czosnku i cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i całość krótko podsmażamy. Następnie na patelnię wlewamy pomidory z puszki i doprawiamy je syropem klonowym oraz solą i pieprzem do smaku. Do sosu dolewamy wodę i dodajemy piramidkę do zupy pomidorowej. Całość gotujemy przez ok. 15 minut i wyjmujemy piramidkę smaku.
ZAPIEKAMY DANIE
Bazylię drobno siekamy, dodajemy do sosu wraz z ciecierzycą i masłem i całość mieszamy. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy ją na sosie z ciecierzycą. Na koniec całość oprószamy parmezanem. Danie zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1436,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359,2 kcal
Tłuszcz
17,9 g
Węglowodany
31,6 g
Błonnik
7,7 g
Białko
17 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
Tradycyjna zapiekanka warzywna w greckim stylu – briam. Pełna warzyw, ziół i smaku; zwykle jest podawana z serem feta, świeżym i chrupiącym chlebem oraz oliwkami.

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
Przepis na aromatyczną herbatkę, którą można pić cały dzień! Koniecznie wypróbuj przepis Karola

Wielkanocne gniazdka czekoladowe
Szukasz błyskawicznego przepisu na coś słodkiego na Wielkanoc? Oto on! Pyszne gniazdka czekoladowe, do których przygotowania potrzeba jedynie sześciu składników i które będą gotowe w 20 minut.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brukselka zapiekana z boczkiem
Brukselka to nuda? Nic z tych rzeczy! Wypróbuj przepis Karola i odkryj ją na nowo! Doskonale chrupiąca, podana z boczkiem i doskonałym sosem – w takiej brukselce się w niej zakochasz!

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.