tom-car24.com.pl

Polędwiczki w sosie kurkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!

Polędwiczki w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

polędwica wieprzowa - 500 g
kurki - 350 g
cebula - 1 szt.
bulion - 150 ml
śmietana 36% - 180 ml
masło - 2 łyżki
olej - 30 ml
sól - 1 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 0,25 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Polędwiczki dokładnie myjemy i odcinamy z nich błonki. Delikatnie rozbijamy je dłonią i solimy połową łyżeczki soli.
2.SMAŻYMY POLĘDWICZKI:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 15 ml oleju, a następnie podsmażamy polędwiczki po 2 minuty na każdą ze stron. Odstawiamy patelnię na bok, gdy polędwiczki się podsmażą.
3.PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY I CEBULĘ:
Kurki oczyszczamy wilgotną ściereczką. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
4.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy resztę masła i oleju. Wrzucamy na gorący tłuszcz cebulę i podsmażamy ją, aż zrobi się szklista. Potem dodajemy grzyby i smażymy je przez 2-3 minuty. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Ponownie ustawiamy na kuchence polędwiczki i przekładamy do nich cebulę oraz grzyby. Całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aż bulion zredukuje się o połowę.
6.DODAJEMY ŚMIETANKĘ:
Dodajemy powoli śmietankę na patelnię z polędwiczkami i mieszamy, aby połączyła się z bulionem. Całość dusimy przez kilka minut, aż śmietanka się zagotuje i zagęści sos.
7.PODAJEMY POLĘDWICZKI:
Gotowe polędwiczki ozdabiamy umytą i osuszoną pietruszką. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami.
Polędwiczki w sosie kurkowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Polędwiczki dokładnie myjemy i odcinamy z nich błonki. Delikatnie rozbijamy je dłonią i solimy połową łyżeczki soli.

2

SMAŻYMY POLĘDWICZKI

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 15 ml oleju, a następnie podsmażamy polędwiczki po 2 minuty na każdą ze stron. Odstawiamy patelnię na bok, gdy polędwiczki się podsmażą.

3

PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY I CEBULĘ

Kurki oczyszczamy wilgotną ściereczką. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

4

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy resztę masła i oleju. Wrzucamy na gorący tłuszcz cebulę i podsmażamy ją, aż zrobi się szklista. Potem dodajemy grzyby i smażymy je przez 2-3 minuty. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Ponownie ustawiamy na kuchence polędwiczki i przekładamy do nich cebulę oraz grzyby. Całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aż bulion zredukuje się o połowę.

6

DODAJEMY ŚMIETANKĘ

Dodajemy powoli śmietankę na patelnię z polędwiczkami i mieszamy, aby połączyła się z bulionem. Całość dusimy przez kilka minut, aż śmietanka się zagotuje i zagęści sos.

7

PODAJEMY POLĘDWICZKI

Gotowe polędwiczki ozdabiamy umytą i osuszoną pietruszką. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1623,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

541,1 kcal

🥑

Tłuszcz

36,1 g

🌾

Węglowodany

15 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

38,3 g

Podobne przepisy

Polędwiczki w sosie kurkowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl