tom-car24.com.pl

Club sandwich ze schabem • przepis • składniki • przygotowanie

Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Club sandwich ze schabem

Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
chleb tostowy - 120 g
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 2 szt.
limonka - 1 szt.
majonez - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 70 g
sałata lodowa - 1 szt.
mięso wieprzowe schab - 400 g
ser żółty w plastrach - 100 g
sól - 1 szczypta
boczek wędzony w plastrach - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy, aż będzie chrupiący. Do miski dajemy majonez. Dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek. Suszone pomidory blendujemy wraz z odrobiną soku z limonki i garścią świeżej bazylii, a następnie dodajemy je do majonezu. Sałatę kroimy w kostkę i dorzucamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.
2.SMAŻYMY SCHAB:
Chleb podpiekamy na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone, rozprowadzając żółtko po całej powierzchni białka. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.SKŁADAMY KANAPKĘ:
Na desce kładziemy 3 kromki chleba. Na jedną kromkę nakładamy kolejno sos, schab, plasterek sera i jajko. Na drugą wykładamy sos, boczek, plasterek sera i pomidora. Nakładamy jedną kanapkę na drugą. Trzecią kromkę smarujemy sosem i składamy całość. Kanapkę spinamy 4 wykałaczkami i przecinamy na 4 części. Umieszczamy na blasze i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez mniej więcej 2 minuty.
Club sandwich ze schabem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy, aż będzie chrupiący. Do miski dajemy majonez. Dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek. Suszone pomidory blendujemy wraz z odrobiną soku z limonki i garścią świeżej bazylii, a następnie dodajemy je do majonezu. Sałatę kroimy w kostkę i dorzucamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.

2

SMAŻYMY SCHAB

Chleb podpiekamy na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone, rozprowadzając żółtko po całej powierzchni białka. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

SKŁADAMY KANAPKĘ

Na desce kładziemy 3 kromki chleba. Na jedną kromkę nakładamy kolejno sos, schab, plasterek sera i jajko. Na drugą wykładamy sos, boczek, plasterek sera i pomidora. Nakładamy jedną kanapkę na drugą. Trzecią kromkę smarujemy sosem i składamy całość. Kanapkę spinamy 4 wykałaczkami i przecinamy na 4 części. Umieszczamy na blasze i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez mniej więcej 2 minuty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2414 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1207 kcal

🥑

Tłuszcz

76 g

🌾

Węglowodany

50,9 g

🥬

Błonnik

80,1 g

💪

Białko

80,1 g

Podobne przepisy