tom-car24.com.pl

Dorsz z ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Dorsz z ratatouille

Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

curry - 1 łyżeczka
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula dymka - 4 szt.
bakłażan - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
dorsz filet - 400 g
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
pomidor malinowy - 5 szt.
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 48 g
bazylia świeża - 5 g
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY DORSZA:
Drobno siekany tymianek i skórkę startą z cytryny łączymy na desce z pieprzem i curry. Polewamy oliwą i mieszamy składniki za pomocą noża.
2.KROIMY WARZYWA:
Bakłażan przecinamy wzdłuż na pół, a każdą połowę wzdłuż na dwie części, które następnie kroimy na grube kawałki. W ten sam sposób kroimy cukinię. Wycinamy i odkładamy środkową, miękką część warzywa.Paprykę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, dymkę w ćwiartki, chili w paseczki, a sparzone i obrane pomidory w drobną kostkę.
3.SMAŻYMY WARZYWA:
Bakłażan podsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, z dodatkiem soli i pieprzu, aż uzyska wyrazisty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4.DUSIMY SKŁADNIKI RATATOUILLE:
Do odparowanych i ugotowanych pomidorów dodajemy część zblanszowanych wcześniej warzyw (pozostałą część odkładamy) i dusimy pół minuty. Dodajemy skórkę startą z cytryny i część posiekanego szczypioru z dymki. Mieszamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
5.PIECZEMY RATATOUILLE:
Dorsza układamy na warstwie duszonych warzyw, przyprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C (piekarnik musi być mocno rozgrzany).
6.PODAJEMY RATATOUILLE:
Drobno krojone środki cukinii, resztę siekanego szczypioru z dymki i połówki pomidorków koktajlowych skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy, tworząc sałatkę.
Dorsz z ratatouille

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY DORSZA

Drobno siekany tymianek i skórkę startą z cytryny łączymy na desce z pieprzem i curry. Polewamy oliwą i mieszamy składniki za pomocą noża.

2

KROIMY WARZYWA

Bakłażan przecinamy wzdłuż na pół, a każdą połowę wzdłuż na dwie części, które następnie kroimy na grube kawałki. W ten sam sposób kroimy cukinię. Wycinamy i odkładamy środkową, miękką część warzywa.Paprykę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, dymkę w ćwiartki, chili w paseczki, a sparzone i obrane pomidory w drobną kostkę.

3

SMAŻYMY WARZYWA

Bakłażan podsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, z dodatkiem soli i pieprzu, aż uzyska wyrazisty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4

DUSIMY SKŁADNIKI RATATOUILLE

Do odparowanych i ugotowanych pomidorów dodajemy część zblanszowanych wcześniej warzyw (pozostałą część odkładamy) i dusimy pół minuty. Dodajemy skórkę startą z cytryny i część posiekanego szczypioru z dymki. Mieszamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

5

PIECZEMY RATATOUILLE

Dorsza układamy na warstwie duszonych warzyw, przyprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C (piekarnik musi być mocno rozgrzany).

6

PODAJEMY RATATOUILLE

Drobno krojone środki cukinii, resztę siekanego szczypioru z dymki i połówki pomidorków koktajlowych skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy, tworząc sałatkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1260,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

630,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20 g

🌾

Węglowodany

67,8 g

🥬

Błonnik

21,5 g

💪

Białko

50,4 g

Podobne przepisy