tom-car24.com.pl

Cobbler z jeżynami • przepis • składniki • przygotowanie

Ten przepyszny owocowy deser z chrupiącą kruszonką, przygotowany w airfryerze, aż pachnie latem!

Cobbler z jeżynami

Ten przepyszny owocowy deser z chrupiącą kruszonką, przygotowany w airfryerze, aż pachnie latem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna tortowa - 85 g
cukier trzcinowy - 60 g
sól - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
masło - 70 g
jeżyna - 160 g
malina - 125 g
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy - 15 g
cynamon - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Jeżyny i maliny delikatnie mieszamy w misce z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu. Całość przekładamy do foremki.
2.ROBIMY KRUSZONKĘ:
W drugiej misce łączymy mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż kruszonka będzie jednolita i gotowa do posypania.
3.SKŁADAMY I PIECZEMY DESER:
Na warstwie owoców równomiernie rozkładamy kruszonkę. Foremkę wstawiamy do airfryera nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 8 minut – do momentu, aż wierzch się zarumieni i będzie chrupiący.
4.PODAJEMY COBBLER:
Gotowy deser podajemy na ciepło – z jogurtem greckim i oprószony cukrem pudrem.
Cobbler z jeżynami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Jeżyny i maliny delikatnie mieszamy w misce z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu. Całość przekładamy do foremki.

2

ROBIMY KRUSZONKĘ

W drugiej misce łączymy mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż kruszonka będzie jednolita i gotowa do posypania.

3

SKŁADAMY I PIECZEMY DESER

Na warstwie owoców równomiernie rozkładamy kruszonkę. Foremkę wstawiamy do airfryera nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 8 minut – do momentu, aż wierzch się zarumieni i będzie chrupiący.

4

PODAJEMY COBBLER

Gotowy deser podajemy na ciepło – z jogurtem greckim i oprószony cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1273,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

636,8 kcal

🥑

Tłuszcz

29,9 g

🌾

Węglowodany

87,4 g

🥬

Błonnik

9,6 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy