Kanapki według Karola Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie
Kanapki nie muszą być nudne! Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to prosty i pyszny sposób na zdrowy posiłek.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
2 BAZY DO
kanapek Pasta twarogowa (baza) Do miski przekładamy 2 opakowania sera koziego twarogowego, doprawiamy solą, białym mielonym pieprzem i 1 posiekanym ząbkiem czosnku , mieszamy.
DZIELIMY NA 3
części.
PESTO NATKĘ PIETRUSZKI
myjemy i siekamy.
W BLENDERZE MIKSUJEMY
umytą rukolę , ziarna słonecznika, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki i olej rzepakowy.
KANAPKA SŁONECZNA DO
pierwszej części pasty twarogowej (bazy) dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone, ziarna słonecznika, posiekaną natkę pietruszki. MIESZAMY. WSTAWIAMY DO: lodówki.
CIABATTĘ KROIMY NA
pół, dolną część smarujemy twarożkiem z koziego sera z pomidorami suszonymi, drugą połowę bułki smarujemy pesto, na twarożku układamy kilka plasterków kindziuka, na nich kilka listków rukoli, i kawałki świeżego pomidora.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LISTKAMI
rukoli. SKŁADAMY.
KANAPKA SELEROWA OBRANY
i pokrojony w cienkie paseczki seler skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny , dodajemy go do drugiej części pasty twarogowej (bazy) wraz z ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. DOPRAWIAMY BIAŁYM MIELONYM: pieprzem.
MIESZAMY, ODSTAWIAMY DO
lodówki.
BUŁKĘ FITNESS KROIMY
na pół, dolną jej część smarujemy pastą z selera, a górną pesto z rukoli.
NA TWAROŻEK NAKŁADAMY
polędwicę łososiową zwiniętą w ruloniki, dodajemy czerwone liście sałaty lollo-rosso, składamy.
KANAPKA GRILLOWA ROZGRZEJ
piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotuj patelnię grillową i obieraczkę do warzyw Przygotowanie Do trzeciej części pasty twarogowej (bazy) dodajemy pokrojoną, wcześniej upieczoną paprykę (paprykę myjemy i osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30-40 minut; upieczoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i zdejmujemy z niej skórę, następnie kroimy na małą kosteczkę), posiekaną natkę pietruszki i odrobinę rukoli. MIESZAMY.
SMAŻYMY CUKINIĘ (CUKINIĘ
myjemy i kroimy w plastry pod niewielkim skosem, doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, polewamy niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów, następnie grillujemy z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej).
PASTĘ I WYSTUDZONE
cukinie wstawiamy do lodówki.
BAGIETKĘ KROIMY NA
pół, wkładamy ją na chwilę (na 3-4 min) do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika (wcześniej skrapiamy ją olejem rzepakowym).
DOBRZE UMYTY OGÓREK
tniemy wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry.
BAGIETKĘ SMARUJEMY PESTO,
na obu połowach układamy grillowane kawałki cukinii, nakładamy twarożek z papryką, plastry ogórka, szynkę i ponownie niewielką ilość sera z papryką oraz małe kawałki lollo-rosso (zieloną część).
WYPRÓBUJ TAKŻE INNE
przepisy na kanapki!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3156,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
789,1 kcal
Tłuszcz
41,7 g
Węglowodany
72,0 g
Błonnik
37,5 g
Białko
37,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka caprese z nektarynek i łososia
Wypróbuj naszą wersję sałatki caprese z nektarynkami i łososiem. To połączenie smakuje wyśmienicie!

Smoothie z borówek, mango i awokado
Masz ochotę na pyszne i pożywne smoothie? Wypróbuj połączenie borówek, mango i awokado!

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem sułtański ze świeżymi owocami
Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!

Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
Smakowite ciasto pełne orzechów włoskich - to świetna propozycja babci Wandy dla fanów orzechowych smaków!

Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.