tom-car24.com.pl

Congee z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na pyszne danie wypełnione po brzegi ryżem jaśminowym, który doskonale komponuje się z bulionem drobiowym i mięsem kurczaka. Wypróbuj przepis i ciesz się tym prostym do wykonania daniem!

Congee z kurczakiem

Czas na pyszne danie wypełnione po brzegi ryżem jaśminowym, który doskonale komponuje się z bulionem drobiowym i mięsem kurczaka. Wypróbuj przepis i ciesz się tym prostym do wykonania daniem!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak mięso z udka - 450 g
ryż jaśminowy - 180 g
bulion drobiowy - 1,5 l
ząbek czosnku - 2 szt.
imbir świeży -
cebula dymka -
sezam biały -
chili płatki -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY RYŻ:
Ryż trzykrotnie płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy go i wsypujemy do naczynia, zalewamy filtrowaną wodą, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
2.DODAJEMY IMBIR, CZOSNEK I BULION DROBIOWY:
Do misy termorobota MC Smart wkładamy mieszadło i wsypujemy odcedzony ryż. Dodajemy pokrojony w paski obrany imbir i rozgniecione ząbki czosnku, całość miksujemy, używając programu„własne ustawienia”. Wszystko zalewamy bulionem drobiowym.
3.PRZYGOTOWUJEMY UDKA KURCZAKA:
Następnie ustawiamy naczynie do gotowania na parze. Układamy w nim udka kurczaka, udka muszą być bez skóry. Doprawiamy je z obu stron solą i przykrywamy. Całość gotujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 1 godzina / temperatura: 100°C / obroty: 1.
4.PRZYGOTOWUJEMY CONGEE:
Gotowego kurczaka szarpiemy na drobne kawałki. Z naczynia z ryżem i bulionem wyławiamy imbir i czosnek. Całość doprawiamy solą i przelewamy do misek. Układamy na powierzchni kawałki kurczaka i dekorujemy wszystko dodatkami – posiekaną dymką, sezamem czy płatkami chili.
Congee z kurczakiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY RYŻ

Ryż trzykrotnie płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy go i wsypujemy do naczynia, zalewamy filtrowaną wodą, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.

2

DODAJEMY IMBIR, CZOSNEK I BULION DROBIOWY

Do misy termorobota MC Smart wkładamy mieszadło i wsypujemy odcedzony ryż. Dodajemy pokrojony w paski obrany imbir i rozgniecione ząbki czosnku, całość miksujemy, używając programu„własne ustawienia”. Wszystko zalewamy bulionem drobiowym.

3

PRZYGOTOWUJEMY UDKA KURCZAKA

Następnie ustawiamy naczynie do gotowania na parze. Układamy w nim udka kurczaka, udka muszą być bez skóry. Doprawiamy je z obu stron solą i przykrywamy. Całość gotujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 1 godzina / temperatura: 100°C / obroty: 1.

4

PRZYGOTOWUJEMY CONGEE

Gotowego kurczaka szarpiemy na drobne kawałki. Z naczynia z ryżem i bulionem wyławiamy imbir i czosnek. Całość doprawiamy solą i przelewamy do misek. Układamy na powierzchni kawałki kurczaka i dekorujemy wszystko dodatkami – posiekaną dymką, sezamem czy płatkami chili.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1423,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

355,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,3 g

🌾

Węglowodany

40,8 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

32,2 g

Podobne przepisy

Congee z kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl