Curry rybne z mango i kolendrą • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz nietypowego przepisu na rybę? Wypróbuj pomysł na aromatyczne curry rybne z mango i kolendrą. To przepis, który sprawdzi się także podczas romantycznej kolacji we dwoje.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIANIE KOLENDRY
Kolendrę umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Przełożyć rozdrobnioną kolendrę do miseczki. Wypłukać pojemnik miksujący.
ROZDRABNIANIE CEBULI, CZOSNKU I IMBIRU
Cebulę, ząbki czosnku i imbir obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki i razem z ząbkami czosnku oraz imbirem włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymującprzycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć kawałki łopatką ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej słonecznikowy i dusić (bez miarki), ustawiwszyprogram przypiekanie/5 minut/120°C. Zalać ciepłym wywarem warzywnym, mlekiem kokosowym o temperaturze pokojowej i sosem sojowym.
GOTOWANIE DORSZA
Dorsza opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze i przyprawić 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Zestaw do gotowania na parze umocować na pojemniku miksującym. Płytki wkład do gotowania na parze zawiesić w głębokim wkładzie, zamknąć i gotować wszystko, ustawiwszyprogram gotowanie na parze/10 minut.
KROJENIE MANGO I PAPRYKI
Mango obrać, odciąć miąższ od pestki i pokroić owoc w kostkę o boku 2 cm. Strąki papryki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, umyć paprykę w środku i z wierzchu i pokroić w 0,5-centymetrowe paski.
GOTOWANIE SOSU
Paski papryki, groszek, kostki mango, sok z limonki, kurkumę, kmin, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu dodać do sosu w pojemniku miksującym i gotować (bez miarki), ustawiwszymieszanie/10 minut/prędkość 1/110°C. Aby zagęścić sos, wymieszać mąkę ziemniaczaną w 50 ml zimnej wody i dodać do pojemnika miksującego. Ponownie zagotować sos (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/2 minuty/prędkość 1/110°C. Doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/10 sekund/prędkość 2. Usunąć miarkę i zostawić sos na 5 minut, aby się przegryzł.
ŁĄCZENIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW
Dorsza pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć na głębokie talerze, zalać sosem i podawać z posiekaną kolendrą, płatkami chili i sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1930,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
965,1 kcal
Tłuszcz
43,0 g
Węglowodany
84,0 g
Błonnik
65,3 g
Białko
65,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane ślimaki z indyka
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
Połączenie deseru i kawy – dalgona coffee z tartą czekoladą. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny napój według przepisu Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone
Wyjątkowy makaron orecchiette z kremowym sosem na bazie mascarpone i świeżego, domowego pesto. Odtwórz to danie w swoim domu i ciesz się smakiem inspirowanym włoską kuchnią!

Kremowa owsianka z musem gruszkowym
Pachnące cynamonem i kardamonem, pyszne śniadanie na słodko. Gorąca owsianka, dzięki dodatkowi gruszek duszonych w syropie klonowym i przyprawach, będzie naprawdę wyśmienitym daniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dżem malinowy
Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!