tom-car24.com.pl

Pieczone frytki warzywne z dipem curry • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Pieczone frytki warzywne z dipem curry

Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 1 szt.
burak - 2 szt.
cebula dymka - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
curry - 2 łyżeczki
cynamon - 1 szczypta
dynia hokkaido - 0,5 szt.
jogurt naturalny - 1 łyżka
majonez - 3 łyżki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
miód - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
zioła prowansalskie - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.
2.PRZYPRAWIAMY WARZYWA:
Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.PIECZEMY FRYTKI:
Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY DIP CURRY:
Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy musztardę, drobno posiekaną dymkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
Pieczone frytki warzywne z dipem curry

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.

2

PRZYPRAWIAMY WARZYWA

Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

PIECZEMY FRYTKI

Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY DIP CURRY

Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy musztardę, drobno posiekaną dymkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1354,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

338,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16 g

🌾

Węglowodany

46,1 g

🥬

Błonnik

8 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy

Pieczone frytki warzywne z dipem curry - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl