tom-car24.com.pl

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis

Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
grejpfrut - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
ocet winny, czerwony - 2 łyżki
cebula dymka - 1 szt.
kolendra świeża - 2 łyżki
krewetki - 300 g
mix sałat - 75 g
miód - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 100 ml
orzech nerkowca - 80 g
rukola - 50 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ UGOTUJ:
krewetki w pancerzykach - przez około 4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie.
2.ODSTAW DO:
wystudzenia.
3.PRZYGOTOWANIE Z POMARAŃCZY:
i grejpfruta wycinamy miąższ – najpierw odcinamy skórkę razem z białymi błonkami (najlepiej użyć do tej czynności noża do chleba).
4.MAŁYM NOŻEM WYCINAMY:
segmenty miąższu wzdłuż białych błonek (czynność wykonujemy nad miseczką).
5.GDY WYTNIEMY OSTATNI:
segment miąższu, wyciskamy z pozostałej części sok do miseczki.
6.WINEGRET DO CZYSTEJ:
miseczki dodajemy 2 łyżki miodu, 2 łyżki czerwonego octu winnego.
7.DODAJEMY SOK Z:
1/2 cytryny , mieszamy.
8.NASTĘPNIE DODAJEMY 100:
ml oliwy z oliwek, ponownie mieszamy.
9.DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM:
pieprzem i solą.
10.MAŁYMI PORCJAMI DODAJEMY:
wyciśnięty sok z pomarańczy i grejpfruta, mieszamy.
11.NA ZIMNĄ PATELNIĘ:
wrzucamy orzechy nerkowca, prażymy, pilnując, żeby się nie przypaliły.
12.USUWAMY GŁÓWKI I:
nóżki krewetek, następnie usuwamy pancerze (zostawiamy tylko ogonki).
13.KREWETKI NACINAMY WZDŁUŻ:
od strony grzbietowej i wyciągamy jelita.
14.TAK PRZYGOTOWANE KREWETKI:
myjemy pod bieżącą wodą.
15.AWOKADO KROIMY NA:
pół, przekręcamy aby oddzielić od siebie połówki, obieramy i kroimy w paski.
16.SZCZYPIOREK Z DYMKI:
kroimy w paski.
17.JAK PODAWAĆ RUKOLĘ:
myjemy i układamy na talerzu, dodajemy miks sałat, na sałacie układamy miąższ pomarańczy i grejpfruta, krewetki, szczypiorek, awokado i kilka listków kolendry .
18.UPRAŻONE ORZECHY SIEKAMY,:
posypujemy sałatkę orzechami.
19.CAŁOŚĆ POLEWAMY PRZYGOTOWANYM:
winegretem.
Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ UGOTUJ

krewetki w pancerzykach - przez około 4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie.

2

ODSTAW DO

wystudzenia.

3

PRZYGOTOWANIE Z POMARAŃCZY

i grejpfruta wycinamy miąższ – najpierw odcinamy skórkę razem z białymi błonkami (najlepiej użyć do tej czynności noża do chleba).

4

MAŁYM NOŻEM WYCINAMY

segmenty miąższu wzdłuż białych błonek (czynność wykonujemy nad miseczką).

5

GDY WYTNIEMY OSTATNI

segment miąższu, wyciskamy z pozostałej części sok do miseczki.

6

WINEGRET DO CZYSTEJ

miseczki dodajemy 2 łyżki miodu, 2 łyżki czerwonego octu winnego.

7

DODAJEMY SOK Z

1/2 cytryny , mieszamy.

8

NASTĘPNIE DODAJEMY 100

ml oliwy z oliwek, ponownie mieszamy.

9

DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM

pieprzem i solą.

10

MAŁYMI PORCJAMI DODAJEMY

wyciśnięty sok z pomarańczy i grejpfruta, mieszamy.

11

NA ZIMNĄ PATELNIĘ

wrzucamy orzechy nerkowca, prażymy, pilnując, żeby się nie przypaliły.

12

USUWAMY GŁÓWKI I

nóżki krewetek, następnie usuwamy pancerze (zostawiamy tylko ogonki).

13

KREWETKI NACINAMY WZDŁUŻ

od strony grzbietowej i wyciągamy jelita.

14

TAK PRZYGOTOWANE KREWETKI

myjemy pod bieżącą wodą.

15

AWOKADO KROIMY NA

pół, przekręcamy aby oddzielić od siebie połówki, obieramy i kroimy w paski.

16

SZCZYPIOREK Z DYMKI

kroimy w paski.

17

JAK PODAWAĆ RUKOLĘ

myjemy i układamy na talerzu, dodajemy miks sałat, na sałacie układamy miąższ pomarańczy i grejpfruta, krewetki, szczypiorek, awokado i kilka listków kolendry .

18

UPRAŻONE ORZECHY SIEKAMY,

posypujemy sałatkę orzechami.

19

CAŁOŚĆ POLEWAMY PRZYGOTOWANYM

winegretem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1857,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

464,4 kcal

🥑

Tłuszcz

33,7 g

🌾

Węglowodany

29,6 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl