tom-car24.com.pl

Cytryny w miodzie • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne, sfermentowane w miodzie cytryny, które będą świetnym dodatkiem do zimowej herbaty, lemoniady czy deserów.

Cytryny w miodzie

Aromatyczne, sfermentowane w miodzie cytryny, które będą świetnym dodatkiem do zimowej herbaty, lemoniady czy deserów.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

anyż gwiazdki - 1 szt.
cytryna - 2 szt.
cynamon - 1 laska
miód - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY:
Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i kroimy w bardzo cienkie talarki. W słoiku umieszczamy pokrojoną cytrynę i laskę cynamonu. Całość zalewamy miodem, aby cytryny były nim całkowicie pokryte i opcjonalnie dodajemy gwiazdkę anyżu. Tak przygotowany słoik szczelnie zamykamy.
2.FERMENTUJEMY CYTRYNY:
Słoik stawiamy na tacce i po 12 godzinach odwracamy do góry dnem na kolejne 12 godzin. Po tym czasie otwieramy delikatnie słoik, aby uleciał z niego powstały gaz, i ponownie zamykamy.
Cytryny w miodzie

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY

Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i kroimy w bardzo cienkie talarki. W słoiku umieszczamy pokrojoną cytrynę i laskę cynamonu. Całość zalewamy miodem, aby cytryny były nim całkowicie pokryte i opcjonalnie dodajemy gwiazdkę anyżu. Tak przygotowany słoik szczelnie zamykamy.

2

FERMENTUJEMY CYTRYNY

Słoik stawiamy na tacce i po 12 godzinach odwracamy do góry dnem na kolejne 12 godzin. Po tym czasie otwieramy delikatnie słoik, aby uleciał z niego powstały gaz, i ponownie zamykamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

127,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

64 kcal

🥑

Tłuszcz

0,5 g

🌾

Węglowodany

18,7 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

1,6 g

Podobne przepisy

Cytryny w miodzie - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl