Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Następnie do przesianych składników dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, masło orzechowe, sól i żółtko.
WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto krótko wyrabiamy w dłoniach, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie delikatnie oprószonym mąką, aż będzie dość duże, aby pokryć dno i brzegi tarty.
UKŁADAMY CIASTO W FORMIE DO TARTY
Rozwałkowane ciasto nakładamy na wałek i przekładamy do formy do tarty. Układamy je tak, aby przykryło całe dno, i odcinamy jego nadmiar na brzegach. Następnie odciętym ciastem wzmacniamy brzegi tarty i nakłuwamy dno widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 10 minut.
PIECZEMY CIASTO
Schłodzone ciasto pieczemy przez ok. 14-16 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWY
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone rozcieramy w misce z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, aż powstanie gęsty i jednolity krem. Krem przekładamy na spód i całość chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY ORZESZKI W KARMELIZOWANYM SYROPIE
Syrop klonowy wlewamy na patelnię i podgrzewamy go na małym ogniu. Kiedy syrop zacznie się pienić i karmelizować, dodajemy masło. Po roztopieniu masła na patelnię wsypujemy orzeszki, dodajemy sól i mieszamy całość, aż sos zgęstnieje. Orzeszki w sosie delikatnie studzimy, aby nie były gorące w momencie nakładania na krem śmietankowy.
DEKORUJEMY TARTĘ
Na schłodzoną tartę wykładamy orzeszki w karmelowym sosie i podajemy ją od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5378,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,8 kcal
Tłuszcz
39,8 g
Węglowodany
35,6 g
Błonnik
1,6 g
Białko
9,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Torcik z ciasta francuskiego
Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.

Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!

Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Ciasto marchewkowe z polewą pistacjową
Czas na pyszne ciasto marchewkowe z wyśmienitą pistacjową polewą. Wg tego przepisu za pomocą termorobota MC Smart zrobicie ciasto szybko i sprawnie, by już za chwilę cieszyć się jego doskonałym smakiem!

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.