tom-car24.com.pl

Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.

Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym

Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada deserowa - 100 g
kakao - 3 łyżki
mąka pszenna - 400 g
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 25 g
serek homogenizowany waniliowy - 400 g
orzech pekan - 150 g
woda - 500 ml
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
masło - 15 g
syrop klonowy - 20 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.UPŁYNNIAMY DROŻDŻE:
Drożdże łączymy w miseczce z syropem klonowym i dokładnie ucieramy, aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłą (nie gorącą) wodę. Mieszamy i odstawiamy.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę przesianą przez sito, sól i kakao. Mieszamy.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Upłynnione drożdże dodajemy do suchych składników ciasta.
4.KARMELIZUJEMY ORZECHY:
Orzechy siekamy na nieregularne kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy syrop klonowy, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5.DODAJEMY CZEKOLADĘ DO CIASTA:
Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Całość ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
6.FORMUJEMY BAJGLE:
Z wyrośniętego ciasta formujemy płaski, prostokątny placek, z którego odkrawamy ok. 8 podłużnych kawałków. Każdy kawałek wałkujemy, tworząc rulon, który następnie zwijamy, nadając mu kształt gniazdka. Końce rulonu zlepiamy.
7.ZANURZAMY BAJGLE W WODZIE:
Kostki lodu łączymy w misce z sodą. Całość zalewamy zimną wodą. Dodajemy syrop klonowy. Odstawiamy, by lód się rozpuścił.
8.PIECZEMY BAJGLE:
Bajgle smarujemy z wierzchu bardzo miękkim masłem. Pieczemy ok. 17-19 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
9.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Serek łączymy w miseczce z karmelizowanymi orzechami pekan i syropem klonowym. Mieszamy. Umieszczamy w lodówce na czas pieczenia bajgli.
10.PODAJEMY BAJGLE Z KREMEM:
Upieczone, wciąż gorące bajgle smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Odstawiamy do wystygnięcia.
Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UPŁYNNIAMY DROŻDŻE

Drożdże łączymy w miseczce z syropem klonowym i dokładnie ucieramy, aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłą (nie gorącą) wodę. Mieszamy i odstawiamy.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę przesianą przez sito, sól i kakao. Mieszamy.

3

WYRABIAMY CIASTO

Upłynnione drożdże dodajemy do suchych składników ciasta.

4

KARMELIZUJEMY ORZECHY

Orzechy siekamy na nieregularne kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy syrop klonowy, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

DODAJEMY CZEKOLADĘ DO CIASTA

Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Całość ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

6

FORMUJEMY BAJGLE

Z wyrośniętego ciasta formujemy płaski, prostokątny placek, z którego odkrawamy ok. 8 podłużnych kawałków. Każdy kawałek wałkujemy, tworząc rulon, który następnie zwijamy, nadając mu kształt gniazdka. Końce rulonu zlepiamy.

7

ZANURZAMY BAJGLE W WODZIE

Kostki lodu łączymy w misce z sodą. Całość zalewamy zimną wodą. Dodajemy syrop klonowy. Odstawiamy, by lód się rozpuścił.

8

PIECZEMY BAJGLE

Bajgle smarujemy z wierzchu bardzo miękkim masłem. Pieczemy ok. 17-19 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

9

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Serek łączymy w miseczce z karmelizowanymi orzechami pekan i syropem klonowym. Mieszamy. Umieszczamy w lodówce na czas pieczenia bajgli.

10

PODAJEMY BAJGLE Z KREMEM

Upieczone, wciąż gorące bajgle smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4304,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

538,1 kcal

🥑

Tłuszcz

25,5 g

🌾

Węglowodany

68,7 g

🥬

Błonnik

11,9 g

💪

Białko

11,9 g

Podobne przepisy