tom-car24.com.pl

Czekoladowy sernik z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!

Czekoladowy sernik z jabłkami

Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

jabłko - 0,5 kg
cytryna - 0,5 szt.
miód - 3 łyżki
kruche ciasteczka - 400 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
masło - 120 g
żelatyna - 15 g
woda - 50 ml
śmietanka 36% - 330 ml
czekolada mleczna - 100 g
serek homogenizowany naturalny - 800 g
wanilia -

Instrukcje przygotowania

1.OBIERAMY I KROIMY JABŁKA:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie owoce skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
2.KARMELIZUJEMY JABŁKA:
Na patelni podgrzewamy miód. Kiedy na powierzchni miodu zaczną pojawiać się bąbelki, na patelnię wykładamy jabłka. Całość podsmażamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce nabiorą złotobrązowego koloru.
3.DOPRAWIAMY JABŁKA:
Do skarmelizowanych jabłek dodajemy masło i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy, aż cynamon zacznie pachnieć. Gotowe jabłka odkładamy do miski, aby wystygły.
4.ROZDRABNIAMY I DOPRAWIAMY CIASTECZKA:
Ciasteczka migdałowe, w kilku turach, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, aż będą przypominały mokry piasek. Następnie przekładamy je do miski i doprawiamy cynamonem.
5.ŁĄCZYMY CIASTECZKA Z MASŁEM:
Masło roztapiamy i dodajemy do rozdrobnionych ciastek wymieszanych z cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy.
6.WYKŁADAMY TORTOWNICĘ CIASTECZKAMI:
Ciasteczka wymieszane z masłem rozprowadzamy równomiernie po spodzie i brzegach tortownicy. Następnie za pomocą szklanki ugniatamy ciasto na dnie i bokach tortownicy, aby było jak najbardziej równe. Gotowy spód przekładamy do lodówki na 15-20 minut, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
7.NAMACZAMY I ROZTAPIAMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie roztapiamy ją w mikrofali.
8.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ:
Ok. 150 ml śmietanki przelewamy do garnka i zagotowujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do sporej miski i zalewamy gorącą śmietanką. Całość odstawiamy na chwilę, dodajemy nasiona laski wanilii i dokładnie mieszamy.
9.ŁĄCZYMY GANASZ Z SERKAMI:
Do gotowego ganaszu dodajemy roztopioną żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Następnie do masy czekoladowej dodajemy serki homogenizowane i całość ponownie mieszamy.
10.ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z BITĄ ŚMIETANĄ:
Pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę delikatnie ubijamy. Bitą śmietanę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.
11.UKŁADAMY WARSTWY:
Na schłodzony spód wykładamy ok. ¼ karmelizowanych jabłek. Następnie na jabłka wylewamy masę serową, delikatnie potrząsamy tortownicą, aby pozbyć się bąbelków powietrza – i tak przygotowany sernik chłodzimy przez min. 2 godziny w lodówce.
12.DEKORUJEMY SERNIK:
Boki tortownicy delikatnie ogrzewamy i wyjmujemy z niej sernik. Następnie na wierzch ciasta wykładamy pozostałe karmelizowane jabłka i ozdabiamy laskami cynamonu i ciasteczkami.
Czekoladowy sernik z jabłkami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBIERAMY I KROIMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie owoce skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

2

KARMELIZUJEMY JABŁKA

Na patelni podgrzewamy miód. Kiedy na powierzchni miodu zaczną pojawiać się bąbelki, na patelnię wykładamy jabłka. Całość podsmażamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce nabiorą złotobrązowego koloru.

3

DOPRAWIAMY JABŁKA

Do skarmelizowanych jabłek dodajemy masło i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy, aż cynamon zacznie pachnieć. Gotowe jabłka odkładamy do miski, aby wystygły.

4

ROZDRABNIAMY I DOPRAWIAMY CIASTECZKA

Ciasteczka migdałowe, w kilku turach, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, aż będą przypominały mokry piasek. Następnie przekładamy je do miski i doprawiamy cynamonem.

5

ŁĄCZYMY CIASTECZKA Z MASŁEM

Masło roztapiamy i dodajemy do rozdrobnionych ciastek wymieszanych z cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy.

6

WYKŁADAMY TORTOWNICĘ CIASTECZKAMI

Ciasteczka wymieszane z masłem rozprowadzamy równomiernie po spodzie i brzegach tortownicy. Następnie za pomocą szklanki ugniatamy ciasto na dnie i bokach tortownicy, aby było jak najbardziej równe. Gotowy spód przekładamy do lodówki na 15-20 minut, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

7

NAMACZAMY I ROZTAPIAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie roztapiamy ją w mikrofali.

8

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Ok. 150 ml śmietanki przelewamy do garnka i zagotowujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do sporej miski i zalewamy gorącą śmietanką. Całość odstawiamy na chwilę, dodajemy nasiona laski wanilii i dokładnie mieszamy.

9

ŁĄCZYMY GANASZ Z SERKAMI

Do gotowego ganaszu dodajemy roztopioną żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Następnie do masy czekoladowej dodajemy serki homogenizowane i całość ponownie mieszamy.

10

ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z BITĄ ŚMIETANĄ

Pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę delikatnie ubijamy. Bitą śmietanę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.

11

UKŁADAMY WARSTWY

Na schłodzony spód wykładamy ok. ¼ karmelizowanych jabłek. Następnie na jabłka wylewamy masę serową, delikatnie potrząsamy tortownicą, aby pozbyć się bąbelków powietrza – i tak przygotowany sernik chłodzimy przez min. 2 godziny w lodówce.

12

DEKORUJEMY SERNIK

Boki tortownicy delikatnie ogrzewamy i wyjmujemy z niej sernik. Następnie na wierzch ciasta wykładamy pozostałe karmelizowane jabłka i ozdabiamy laskami cynamonu i ciasteczkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4835,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

604,5 kcal

🥑

Tłuszcz

39,4 g

🌾

Węglowodany

45,9 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy

Czekoladowy sernik z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl