Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Bez szampana nie ma sylwestra! A jeśli chcesz zrobić furorę wśród znajomych, to ta szampańska galaretka zdecydowanie powinna zagościć na sylwestrowym stole!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY ŻELATYNĘ Z SZAMPANEM
Szampana otwieramy, przelewamy do wysokiego naczynia i odstawiamy do lekkiego wygazowania. W tym czasie żelatynę moczymy w 100 ml wody. Zostawiamy do napęcznienia na 3-5 minut. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w rondelku przez 2 minuty. Dokładnie mieszamy z szampanem.
DODAJEMY OWOCE
Wrzucamy po 3 maliny na dno każdej szampanówki. Szampana wlewamy do 1/3 wysokości szampanówek.
PRZYGOTOWUJEMY PIANKĘ
Galaretkę żelatynową wyjmujemy z lodówki i miksujemy za pomocą blendera do momentu uzyskania pianki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
813,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
203,3 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
17,7 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.

Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
Wrapy z krewetkami, warzywami oraz masłem cytrynowym – pyszna propozycja obiadu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
Grzanki z chrupiącymi szparagami to idealny początek dnia. Wypróbuj ten szybki przepis Kingi i zobacz, jak pyszne może być śniadanie!

Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!

Kanapka z croissanta z lodami
Kanapka z chrupiących croissantów pełna pistacji, truskawek, kremu i lodów waniliowych? Gwarantujemy, że to idealny deser – przygotuj je i przekonaj się sam!

Shake czekoladowy z trzech składników
Najszybszy prosty i słodki napój, czyli shake czekoladowy z trzech składników! Sprawdź najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, jak szybko można przygotować orzeźwiający napój.