Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!

Składniki
Instrukcje przygotowania
TARTA BEZ PIECZENIA
Przygotuj rozdrabniacz małą patelnię z pokrywką W misie rozdrabniacza umieszczamy czerstwe pieczywo i zioła prowansalskie. MIKSUJEMY.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
olej, dokładnie rozsmarowujemy.
WYSYPUJEMY ZMIKSOWANE PIECZYWO,
rozkładamy na patelni równomiernie, delikatnie dociskając.
DO MISKI WBIJAMY
jaja, dolewamy mleko.
MIESZAMY TRZEPACZKĄ. DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
MASĘ WYLEWAMY NA
spód chlebowy.
WYKŁADAMY NA WIERZCH
porwane na kawałki liście szpinaku, pokrojone pomidorki koktajlowe. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
PRZYKRYWAMY PRZYKRYWKĄ.
SMAŻYMY NA MAŁYM
ogniu około 10 minut.
PODAJEMY OPRÓSZONE POSIEKANYM
szczypiorkiem.
BUŁKA NA MLEKU
Bułkę przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem.
BUŁKĘ OBRACAMY, ABY
wchłonęła jak najwięcej mleka – pilnujemy, by nie rozmokła całkowicie. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.
BUŁKĘ SMAŻYMY Z
obu stron na złoty kolor. PODAJEMY OPRÓSZONĄ: cukrem.
SPAGHETTI Z OKRUSZKAMI
Przygotuj rozdrabniacz Bułkę miksujemy w rozdrabniaczu.
MAKARON GOTUJEMY W
osolonej wodzie.
ROZGRZEWAMY DUŻĄ PATELNIĘ
razem z 3 łyżkami oliwy.
PODSMAŻAMY CZOSNEK POKROJONY
w plasterki oraz rozdrobnioną bułkę.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ
ok. 3-4 MINUTY.
DODAJEMY ODROBINĘ SKÓRKI
startej z cytryny.
OPRÓSZAMY SOLĄ.
MIESZAMY.
OPCJONALNIE DODAJEMY ODROBINĘ
ugotowanej kaszy. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: miski.
NA TĘ SAMĄ
patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szpinak. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
SMAŻYMY, AŻ ZMNIEJSZY
swoją objętość. DODAJEMY UGOTOWANY: makaron. POSYPUJEMY PRZYGOTOWANĄ WCZEŚNIEJ: posypką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
419,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
209,7 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybka pasta alla siracusana
Kuchnia we włoskim stylu to źródło prostych przepisów na makaron. Wypróbuj mocno pomidorowy i ostry smak pasty alla siracusana.

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kawa po portugalsku
Mielony cynamon, kolendra, duża ilość spienionego mleka i oczywiście mocne espresso – z tych składników przygotujesz kawę w stylu portugalskim!

Owsiankowe latte z granolą
Owsianka do picia czy może kawa, która jest śniadaniem? Owsiankowe latte na pewno Was zaskoczy! Jest pyszne, wegańskie i nastraja pozytywnie na cały dzień.

Chipsy grana padano z kawiorem
Przystawka, którą można jeść oczami? To niezwykle efektowne i chrupiące chipsy z sera grana padano z dodatkiem kawioru i kwaśnej śmietany! Idealne, gdy chcesz podać swoim gościom coś naprawdę wyrafinowanego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Mochi z zieloną herbatą z matcha
Masz ochotę na wyjątkowy deser inspirowany kuchnią w stylu azjatyckim? Spróbuj pysznych, kleistych mochi z dodatkiem zielonej herbaty matcha.