tom-car24.com.pl

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby

Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 3 łyżki
bazylia świeża - 5 g
mięta świeża - 10 g
melon miodowy - 0,25 szt.
sok z cytryny - 25 ml
truskawka - 750 g
jogurt naturalny - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.BAZA DO LODÓW:
Wszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą ręcznego blendera.
2.BAZĘ DO LODÓW:
dzielimy na 3 części.
3.SPOSÓB PIERWSZY DLA:
dzieci Część zmiksowanej bazy do lodów wlewamy do plastikowych foremek do lodów na patyku.
4.FOREMKI WSTAWIAMY DO:
zamrażalnika na minimum 3 godziny.
5.PO ZAMROŻENIU FOREMKI:
wyjmujemy i delikatnie ogrzewamy w dłoniach, następnie wyjmujemy zamrożone lody na patyku.
6.SPOSÓB DRUGI Z:
bazylią, mrożone w sorbetierze domowej Sorbetierę umieszczamy w zamrażalniku na minimum 12-15 godzin.
7.DO DRUGIEJ CZĘŚCI:
bazy do lodów dodajemy garść umytych listków bazylii, całość miksujemy, następnie przelewamy do zamrożonej sorbetiery i ponownie miksujemy (napowietrzamy lody) przez 25-30 minut, aby uzyskać kremową konsystencję.
8.LODY SZPRYCUJEMY DO:
pucharków za pomocą rękawa cukierniczego.
9.DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI OWOCAMI:
(np.
10.MELONEM , TRUSKAWKAMI:
, listkami świeżej bazylii ).
11.SPOSÓB TRZECI Z:
miętą Do trzeciej części bazy dodajemy garść umytych listków mięty , całość miksujemy, następnie przelewamy do plastikowej lub metalowej miski.
12.MISKĘ Z LODAMI:
wkładamy do zamrażalnika, co pół godziny dokładnie mieszamy lody, powtarzając czynność 5-8 razy (w zależności od temperatury w zamrażarce).
13.LODY PRZEKŁADAMY DO:
pucharków za pomocą gałkownicy do lodów.
14.DEKORUJEMY KAWAŁKAMI MELONA,:
listkami mięty i truskawkami.
Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BAZA DO LODÓW

Wszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą ręcznego blendera.

2

BAZĘ DO LODÓW

dzielimy na 3 części.

3

SPOSÓB PIERWSZY DLA

dzieci Część zmiksowanej bazy do lodów wlewamy do plastikowych foremek do lodów na patyku.

4

FOREMKI WSTAWIAMY DO

zamrażalnika na minimum 3 godziny.

5

PO ZAMROŻENIU FOREMKI

wyjmujemy i delikatnie ogrzewamy w dłoniach, następnie wyjmujemy zamrożone lody na patyku.

6

SPOSÓB DRUGI Z

bazylią, mrożone w sorbetierze domowej Sorbetierę umieszczamy w zamrażalniku na minimum 12-15 godzin.

7

DO DRUGIEJ CZĘŚCI

bazy do lodów dodajemy garść umytych listków bazylii, całość miksujemy, następnie przelewamy do zamrożonej sorbetiery i ponownie miksujemy (napowietrzamy lody) przez 25-30 minut, aby uzyskać kremową konsystencję.

8

LODY SZPRYCUJEMY DO

pucharków za pomocą rękawa cukierniczego.

9

DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI OWOCAMI

(np.

10

MELONEM , TRUSKAWKAMI

, listkami świeżej bazylii ).

11

SPOSÓB TRZECI Z

miętą Do trzeciej części bazy dodajemy garść umytych listków mięty , całość miksujemy, następnie przelewamy do plastikowej lub metalowej miski.

12

MISKĘ Z LODAMI

wkładamy do zamrażalnika, co pół godziny dokładnie mieszamy lody, powtarzając czynność 5-8 razy (w zależności od temperatury w zamrażarce).

13

LODY PRZEKŁADAMY DO

pucharków za pomocą gałkownicy do lodów.

14

DEKORUJEMY KAWAŁKAMI MELONA,

listkami mięty i truskawkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

817,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

204,4 kcal

🥑

Tłuszcz

3,2 g

🌾

Węglowodany

32,3 g

🥬

Błonnik

14,4 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl