tom-car24.com.pl

Domowe pączki z konfiturą różaną • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!

Domowe pączki z konfiturą różaną

Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!

Czas przygotowania
205 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 500 g
mleko - 250 ml
masło - 100 g
jajko - 2 szt.
drożdże suszone - 7 g
sól - 2 g
olej - 3 l
cukier puder - 150 g
płatki róż - 250 g
cukier - 250 g
cytryna - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PŁATKI RÓŻY:
Zebrane płatki róży namocz, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Wypłucz je w chłodnej wodzie, a potem odcedź i osusz na ręczniku.
2.ŁĄCZYMY CUKIER I SOK Z CYTRYNY:
Wyciśnij sok z cytryny i dokładnie go przecedź. W garnku połącz ze sobą sok z cytryny oraz cukier.
3.DODAJEMY PŁATKI RÓŻY:
Do soku z cytryny i cukru dodaj płatki róży, a potem wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilkunastu minutach płatki zmiękną, oddadzą swój kolor, smak i aromat.
4.STUDZIMY KONFITURĘ:
Gotową konfiturę przestudź, a potem przełóż do słoika lub innego czystego naczynia. Nie nadziewaj pączków ciepłą konfiturą!
5.MIESZAMY MLEKO Z CUKREM I MASŁEM:
W rondelku podgrzej mleko z cukrem i masłem. Mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
6.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE:
Do miski wsyp mąkę, drożdże instant oraz sól. Wymieszaj.
7.DODAJEMY JAJKA:
Wbij jajka do miski z mąką i starannie wymieszaj.
8.DODAJEMY CIEPŁE MLEKO:
Zacznij powoli wlewać ciepłe mleko wraz z rozpuszczonym masłem i cukrem do miski, cały czas mieszając. Nie przestawaj mieszać do momentu, w którym ciasto nabierze elastycznej konsystencji.
9.ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
10.WAŁKUJEMY CIASTO:
Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5-2 cm i wytnij z niego krążki.
11.ZOSTAWIAMY KRĄŻKI DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA:
Wycięte krążki połóż na blasze, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
12.SMAŻYMY PĄCZKI:
Rozgrzej olej w garnku (lub frytownicy) do temperatury min. 170 stopni C. Następnie delikatnie wrzucaj porcje ciasta do rozgrzanego oleju. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor.
13.NADZIEWAMY PĄCZKI:
Napełnij szprycę konfiturą i zacznij nadziewać pączki, wbijając ją do środka na 3-4 cm. Postaraj się nadziewać pączki na bieżąco, żeby były jeszcze gorące.
14.STUDZIMY I DEKORUJEMY PĄCZKI:
Gotowe, nadziane pączki z konfiturą odłóż na bok, by wystygły. Gdy ciasto będzie chłodne, możesz przejść do dekorowania pączków cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Domowe pączki z konfiturą różaną

Czas przygotowania

205 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PŁATKI RÓŻY

Zebrane płatki róży namocz, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Wypłucz je w chłodnej wodzie, a potem odcedź i osusz na ręczniku.

2

ŁĄCZYMY CUKIER I SOK Z CYTRYNY

Wyciśnij sok z cytryny i dokładnie go przecedź. W garnku połącz ze sobą sok z cytryny oraz cukier.

3

DODAJEMY PŁATKI RÓŻY

Do soku z cytryny i cukru dodaj płatki róży, a potem wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilkunastu minutach płatki zmiękną, oddadzą swój kolor, smak i aromat.

4

STUDZIMY KONFITURĘ

Gotową konfiturę przestudź, a potem przełóż do słoika lub innego czystego naczynia. Nie nadziewaj pączków ciepłą konfiturą!

5

MIESZAMY MLEKO Z CUKREM I MASŁEM

W rondelku podgrzej mleko z cukrem i masłem. Mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

6

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE

Do miski wsyp mąkę, drożdże instant oraz sól. Wymieszaj.

7

DODAJEMY JAJKA

Wbij jajka do miski z mąką i starannie wymieszaj.

8

DODAJEMY CIEPŁE MLEKO

Zacznij powoli wlewać ciepłe mleko wraz z rozpuszczonym masłem i cukrem do miski, cały czas mieszając. Nie przestawaj mieszać do momentu, w którym ciasto nabierze elastycznej konsystencji.

9

ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

10

WAŁKUJEMY CIASTO

Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5-2 cm i wytnij z niego krążki.

11

ZOSTAWIAMY KRĄŻKI DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA

Wycięte krążki połóż na blasze, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 30 minut).

12

SMAŻYMY PĄCZKI

Rozgrzej olej w garnku (lub frytownicy) do temperatury min. 170 stopni C. Następnie delikatnie wrzucaj porcje ciasta do rozgrzanego oleju. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor.

13

NADZIEWAMY PĄCZKI

Napełnij szprycę konfiturą i zacznij nadziewać pączki, wbijając ją do środka na 3-4 cm. Postaraj się nadziewać pączki na bieżąco, żeby były jeszcze gorące.

14

STUDZIMY I DEKORUJEMY PĄCZKI

Gotowe, nadziane pączki z konfiturą odłóż na bok, by wystygły. Gdy ciasto będzie chłodne, możesz przejść do dekorowania pączków cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

27525,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

3440,7 kcal

🥑

Tłuszcz

336,1 g

🌾

Węglowodany

108,5 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy