tom-car24.com.pl

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc

Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko 3,2% - 120 ml
drożdże świeże - 10 g
cukier - 30 g
masło - 80 g
jajko - 1 szt.
mąka pszennej typ 550 - 320 g
sól - 1 szczypta
żółtka jaj - 1 szt.
śmietana 30% - 20 g
rodzynki - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko wraz z drożdżami i cukrem umieszczamy w pojemniku miksującym. Składniki podgrzewamy – wybieramyczas 2 minuty, temperaturę 37°C, prędkość 1. Następnie dodajemy kawałki masła, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wybieramyprogram ugniatanie / ciasto miękkiei wyrabiamy ciasto.
2.FORMUJEMY KULE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO:
Gotowe ciasto wyjmujemy z termorobota i dzielimy na 6 równych części. Z każdej z nich formujemy kulę i przekładamy na blat oprószony mąką. Następnie przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
3.FORMUJEMY ZAJĄCZKI:
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każdą porcję ciasta formujemy w owalny kształt i nacinamy na ok. 5 cm od górnego, węższego końca. Tak powstałe końcówki lekko rozsuwamy i formujemy z nich uszy. Gotowe zajączki z ciasta układamy w sporych odstępach na przygotowanych blachach, przykrywamy bawełnianymi ściereczkami i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY ZAJĄCZKI DO PIECZENIA:
Żółtko mieszamy ze śmietanką i tak przygotowanym płynem smarujemy głowy wyrośniętych zajączków. Następnie na każdego zajączka wykorzystujemy 3 rodzynki, aby zrobić oczy i nos.
5.PIECZEMY I STUDZIMY ZAJĄCZKI:
Każdą blachę zajączków pieczemy osobno w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe zajączki studzimy na kratce.
Drożdżowe zajączki na Wielkanoc

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE

Mleko wraz z drożdżami i cukrem umieszczamy w pojemniku miksującym. Składniki podgrzewamy – wybieramyczas 2 minuty, temperaturę 37°C, prędkość 1. Następnie dodajemy kawałki masła, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wybieramyprogram ugniatanie / ciasto miękkiei wyrabiamy ciasto.

2

FORMUJEMY KULE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

Gotowe ciasto wyjmujemy z termorobota i dzielimy na 6 równych części. Z każdej z nich formujemy kulę i przekładamy na blat oprószony mąką. Następnie przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

3

FORMUJEMY ZAJĄCZKI

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każdą porcję ciasta formujemy w owalny kształt i nacinamy na ok. 5 cm od górnego, węższego końca. Tak powstałe końcówki lekko rozsuwamy i formujemy z nich uszy. Gotowe zajączki z ciasta układamy w sporych odstępach na przygotowanych blachach, przykrywamy bawełnianymi ściereczkami i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY ZAJĄCZKI DO PIECZENIA

Żółtko mieszamy ze śmietanką i tak przygotowanym płynem smarujemy głowy wyrośniętych zajączków. Następnie na każdego zajączka wykorzystujemy 3 rodzynki, aby zrobić oczy i nos.

5

PIECZEMY I STUDZIMY ZAJĄCZKI

Każdą blachę zajączków pieczemy osobno w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe zajączki studzimy na kratce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2145,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

536,3 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

69,4 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl