Duet nalewkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
80 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NALEWKA WIŚNIOWA PRZYGOTUJ
gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l gazę do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni Wiśnie drylujemy.
DO MAŁEGO GĄSIORA
lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy wiśnie, migdały, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i zalewamy je alkoholem.
SZCZELNIE ZAMYKAMY GĄSIOR
korkiem i odstawiamy na 7-8 dni.
PO TYM CZASIE
odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika).
DO GOTUJĄCEJ SIĘ
wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
SYROP STUDZIMY, WLEWAMY
do wiśni.
PONOWNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY
korkiem i odstawiamy na 14 dni.
PO UPŁYWIE DWÓCH
tygodni odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek.
SZCZELNIE JE ZAMYKAMY
i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
NALEWKA NAJLEPIEJ SMAKUJE
po minimum 30 dniach.
WIŚNIE, KTÓRE NAM
zostały po odcedzeniu, oraz migdały po wysuszeniu najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
NALEWKA ŚLIWKOWA PRZYGOTUJ
gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l gazę do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni Śliwki drylujemy.
DO MAŁEGO GĄSIORA
lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem.
SZCZELNIE ZAMYKAMY GĄSIOR
korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.
PO TYM CZASIE
odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika).
DO GOTUJĄCEJ SIĘ
wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. STUDZIMY. WLEWAMY DO: śliwek.
PONOWNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY
korkiem i odstawiamy na 14 dni.
PO UPŁYWIE DWÓCH
tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek.
SZCZELNIE JE ZAMYKAMY
i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
NALEWKA NAJLEPIEJ SMAKUJE
po minimum 30 dniach.
ŚLIWKI, KTÓRE NAM
zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8217 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
411 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
61,6 g
Błonnik
1,5 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Uwielbiasz bezy? Musisz wypróbować ten przepis! Beza z prażonymi migdałami, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami to idealny deser na wyjątkowe okazje i nie tylko.

Domowe majonezy smakowe
Domowy majonez to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych! Przygotuj go według przepisu Karola w 3 wersjach smakowych.

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.

Letnia zupa jarzynowa
Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!

Ciasto „truskawki w czekoladzie”
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.

Pudding brzoskwiniowy
Miękkie brzoskwinie i smak ciasteczek to połączenie, które pokochają dzieciaki, zwłaszcza jeśli przygotują ten pyszny deser razem z Wami!