tom-car24.com.pl

Kanapkowe wrapy z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Łącz smaki i zawijaj je w pyszne, domowe tortille! Taka alternatywa dla kanapek wygoni z kuchni nudę i pozwoli Ci wprowadzić do diety więcej warzyw. Smacznego!

Kanapkowe wrapy z warzywami

Łącz smaki i zawijaj je w pyszne, domowe tortille! Taka alternatywa dla kanapek wygoni z kuchni nudę i pozwoli Ci wprowadzić do diety więcej warzyw. Smacznego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 80 ml
mąka orkiszowa - 130 g
proszek do pieczenia - 1 szczypta
sól - 0,33 łyżeczki
pestki dyni - 2 łyżeczki
hummus - 100 g
kiełki rzodkiewki - 25 g
sałata rzymska - 1 szt.
marchew - 1 szt.
ogórek - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka zielona - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLE:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i wodę. Mieszamy (ręcznie lub za pomocą miksera), aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
2.FORMUJEMY TORTILLE:
Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na równe porcje. Każdą porcję ciasta obtaczamy w mące, formujemy w kulkę, a następnie spłaszczamy dłonią. Placki przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 15 minut.
3.PIECZEMY TORTILLE:
Porcje ciasta rozwałkowujemy, nadając im kształt okrągłych placków o średnicy ok. 15 cm, a następnie pieczemy ok. 1 minuty na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki wypełnione powietrzem, przewracamy tortillę na drugą stronę. Pieczemy ok. 15-20 sekund.
4.ZWIJAMY KANAPKOWE WRAPY:
Tortille smarujemy humusem i oprószamy ziarnami. Wykładamy kolejno składniki wrapów: liście sałaty oraz warzywa (marchewkę, zieloną paprykę i ogórek) pokrojone w słupki.Na sam koniec wykładamy kiełki. Całość oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wrapy ciasno zwijamy, by zamknąć warzywa w środku.
Kanapkowe wrapy z warzywami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLE

Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i wodę. Mieszamy (ręcznie lub za pomocą miksera), aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.

2

FORMUJEMY TORTILLE

Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na równe porcje. Każdą porcję ciasta obtaczamy w mące, formujemy w kulkę, a następnie spłaszczamy dłonią. Placki przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 15 minut.

3

PIECZEMY TORTILLE

Porcje ciasta rozwałkowujemy, nadając im kształt okrągłych placków o średnicy ok. 15 cm, a następnie pieczemy ok. 1 minuty na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki wypełnione powietrzem, przewracamy tortillę na drugą stronę. Pieczemy ok. 15-20 sekund.

4

ZWIJAMY KANAPKOWE WRAPY

Tortille smarujemy humusem i oprószamy ziarnami. Wykładamy kolejno składniki wrapów: liście sałaty oraz warzywa (marchewkę, zieloną paprykę i ogórek) pokrojone w słupki.Na sam koniec wykładamy kiełki. Całość oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wrapy ciasno zwijamy, by zamknąć warzywa w środku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1096,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

548,4 kcal

🥑

Tłuszcz

26,5 g

🌾

Węglowodany

60,9 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

16,9 g

Podobne przepisy

Kanapkowe wrapy z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl