tom-car24.com.pl

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj, jak dynia makaronowa smakuje z oliwkami i pomidorami! To połączenie na każdą okazję.

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami

Spróbuj, jak dynia makaronowa smakuje z oliwkami i pomidorami! To połączenie na każdą okazję.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 12 g
cebula czerwona - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
oliwki zielone - 100 g
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 100 ml
pomidory krojone z puszki - 1200 g
Dynia makaronowa - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DYNIE GOTUJEMY NA PARZE:
Dynie myjemy, nacinamy wzdłuż, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Lekko solimy, a następnie gotujemy obok siebie na parze nad wrzącą, osoloną wodą pod przykryciem przez 30-50 minut aż do miękkości.
2.GOTUJEMY SOS POMIDOROWY:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i przecier pomidorowy, podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.DYNIĘ PODAJEMY Z SOSEM:
Oliwki grubo siekamy. Listki bazylii obrywamy i kroimy w paski. Dodajemy wraz z oliwkami do sosu, podgrzewamy w nim i doprawiamy do smaku. Połówki dyni osączamy. Miąższ przypominający spaghetti wyjmujemy za pomocą widelca, skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek i podajemy z sosem z pomidorów i oliwek.
Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DYNIE GOTUJEMY NA PARZE

Dynie myjemy, nacinamy wzdłuż, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Lekko solimy, a następnie gotujemy obok siebie na parze nad wrzącą, osoloną wodą pod przykryciem przez 30-50 minut aż do miękkości.

2

GOTUJEMY SOS POMIDOROWY

Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i przecier pomidorowy, podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

3

DYNIĘ PODAJEMY Z SOSEM

Oliwki grubo siekamy. Listki bazylii obrywamy i kroimy w paski. Dodajemy wraz z oliwkami do sosu, podgrzewamy w nim i doprawiamy do smaku. Połówki dyni osączamy. Miąższ przypominający spaghetti wyjmujemy za pomocą widelca, skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek i podajemy z sosem z pomidorów i oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2162,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

270,3 kcal

🥑

Tłuszcz

7,7 g

🌾

Węglowodany

50,6 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy