tom-car24.com.pl

Faszerowane bataty • przepis • składniki • przygotowanie

Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!

Faszerowane bataty

Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
batat - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
szczypiorek - 1 pęczek
orzechy arachidowe - 30 g
imbir świeży - 2 łyżeczki
olej lniany - 1 łyżka
masło orzechowe - 0,25 szkl
limonka - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżeczka
tofu - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BATATY I TOFU DO PIECZENIA:
Bataty przekrawamy na pół. Smarujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWY:
Imbir ścieramy na tarce, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu miksujemy razem.
3.FASZERUJEMY BATATY:
Bataty i tofu studzimy. Cebulę i awokado kroimy w kostkę. Szczypior siekamy. Miąższ batatów rozgniatamy widelcem, tworząc wgłębienie. Układamy tofu, awokado, cebulę i szczypior. Wykładamy sos na wierzch. Posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Faszerowane bataty

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BATATY I TOFU DO PIECZENIA

Bataty przekrawamy na pół. Smarujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWY

Imbir ścieramy na tarce, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu miksujemy razem.

3

FASZERUJEMY BATATY

Bataty i tofu studzimy. Cebulę i awokado kroimy w kostkę. Szczypior siekamy. Miąższ batatów rozgniatamy widelcem, tworząc wgłębienie. Układamy tofu, awokado, cebulę i szczypior. Wykładamy sos na wierzch. Posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2087,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

521,8 kcal

🥑

Tłuszcz

27 g

🌾

Węglowodany

54,6 g

🥬

Błonnik

16,5 g

💪

Białko

16,5 g

Podobne przepisy

Faszerowane bataty - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl