Dżem, konfitura i galaretka owocowa • przepis • składniki • przygotowanie
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ZAKRĘCANE SŁOICZKI
tarkę o drobnych oczkach ręczną wyciskarkę do cytrusów blender Konfitura z czerwonej porzeczki z malinami Umyte porzeczki bez ogonków i umyte maliny przekładamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. CO JAKIŚ CZAS: mieszamy.
DODAJEMY CUKIER,
mieszamy.
POD KONIEC GOTOWANIA
zmniejszamy ogień.
GDY KONFITURA ODPARUJE
i osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia, a gorącą konfiturę ostrożnie przelewamy do słoiczków.
SŁOICZKI ZAKRĘCAMY.
DŻEM ŚLIWKOWY UMYTE
śliwki pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą.
DODAJEMY SKÓRKĘ STARTĄ
z pomarańczy i wyciśnięty z nich sok. ZAGOTOWUJEMY.
DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY
i gotujemy jeszcze przez chwilę.
POD KONIEC GOTOWANIA
zmniejszamy ogień.
GOTOWY, GORĄCY DŻEM
przekładamy do słoiczków.
GALARETKA BRZOSKWINIOWA Z
wanilią Umyte brzoskwinie pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą.
MIESZAMY I GOTUJEMY
na wolnym ogniu do momentu, aż brzoskwinie lekko zmiękną.
DODAJEMY NASIONKA LASKI
wanilii oraz laskę wanilii.
BRZOSKWINIE GOTUJEMY, AŻ
całkowicie zmiękną.
DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY,
zagotowujemy. LASKĘ WANILII WYJMUJEMY: z garnka. DODAJEMY SOK WYCIŚNIĘTY: z cytryny.
BRZOSKWINIE BLENDUJEMY NA
jednolitą masę.
GOTOWĄ, WCIĄŻ GORĄCĄ
galaretkę brzoskwiniową przelewamy do słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5306 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
265,3 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
66 g
Błonnik
0,1 g
Białko
0,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
Aromatyczne mięso w złocistej skórce wypełnione nadzieniem o intensywnym smaku. Doskonałe na każdą okazję.

Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej
Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smoothie z borówkami i brzoskwiniami
Kiedy temperatura za oknem wzrasta, z odsieczą przychodzi smoothie. Spróbuj miksu jogurtu z borówkami i brzoskwiniami.

Jogurt
Domowy i prosty sposób na świeży jogurt. Idealnie sprawdzi się do śniadania lub na przekąskę.

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielone szparagi z burratą
Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Zupa taco
Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!