Jambalaya z kabanosami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj jambalayi w podkręconej wersji, z kabanosami! Inspirowana daniem z Nowego Orleanu, zachwyca kompozycją przypraw i dodatków w postaci kurczaka, krewetek w maśle oraz natki pietruszki.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Kroimy kabanosy na mniejsze kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Do garnka dodajemy 250 g masła pokrojonego na kawałki, a następnie pokrojoną cebulę i kabanosy. Papryki kroimy w większą kostkę. 4 ząbki czosnku zgniatamy nożem. Dodajemy całość do garnka.
DUSIMY DANIE POD PRZYKRYCIEM
Do podsmażonych warzyw i kabanosów dodajemy surowy ryż i wlewamy 350 ml bulionu. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA I KREWETKI
Rozgrzewamy patelnię. Kurczaka oczyszczamy i delikatnie rozbijamy. Kurczaka wraz z krewetkami doprawiamy z obu stron solą i przyprawą cajun.
SMAŻYMY KURCZAKA I KREWETKI
Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i kurczaka w całości. Smażymy przez kilka minut, następnie obracamy na drugą stronę i dodajemy na patelnię krewetki. Smażymy razem przez kilka minut.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Seler naciowy kroimy w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy. Ząbek czosnku siekamy w plastry. Gdy kurczak i krewetki są już usmażone, dodajemy na patelnię masło, czosnek, seler i jeszcze odrobinę soli.
PODAJEMY DANIE
Kurczaka ściągamy z patelni, a do pozostałych krewetek dodajemy natkę pietruszki. Kurczaka kroimy w plastry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4084,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1021 kcal
Tłuszcz
74,7 g
Węglowodany
49,9 g
Błonnik
7,4 g
Białko
31,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
Upieczona z jabłkiem i tymiankiem kaszanka przeniesie do kulinarnego raju każdego miłośnika grilla.

Smoothie z żurawinami
Aksamitne smoothie o bardzo owocowym smaku to świetny pomysł na drugie śniadanie lub lunch. Wmiksuj się w ten przepis i sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie żurawin i bananów.

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!

Polędwiczka w pieprzu z brukselką
Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!

Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.

Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.