tom-car24.com.pl

Dżem z boczku • przepis • składniki • przygotowanie

Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim!

Dżem z boczku

Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony w plastrach - 200 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pomidory krojone z puszki - 200 g
sos Worcester - 2 łyżki
woda - 30 ml
ziele angielskie - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BOCZEK:
Boczek pokrojony w drobną kostkę podsmażamy na oleju na średnio rozgrzanej patelni. Dodajemy ziele angielskie i smażymy, aż boczek nabierze koloru.
2.PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOIKA:
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy.
Dżem z boczku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BOCZEK

Boczek pokrojony w drobną kostkę podsmażamy na oleju na średnio rozgrzanej patelni. Dodajemy ziele angielskie i smażymy, aż boczek nabierze koloru.

2

PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOIKA

Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

559,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

46,6 kcal

🥑

Tłuszcz

1,9 g

🌾

Węglowodany

3,9 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy