tom-car24.com.pl

Faworki z karpia • przepis • składniki • przygotowanie

Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis na intrygujące faworki rybne.

Faworki z karpia

Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis na intrygujące faworki rybne.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chrzan tarty - 3 łyżki
jajko - 5 szt.
szczypior cebuli - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mleko - 500 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 4 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
karp, płat - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA NA TWARDO,:
obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z chrzanem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Sos przekładamy do małej miseczki.
2.POZBAWIONE SKÓRY PŁATY KARPIA:
namaczamy przez całą noc w mleku z dodatkiem plasterków czosnku. Osączone z zalewy filety dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na szerokie paski. Na środku każdego kawałka robimy niewielkie rozcięcie, przez które przekładamy filet, tworząc kształt faworka.
3.FAWORKI Z KARPIA PANIERUJEMY:
w niewielkiej ilości mąki i smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe faworki osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Faworki z karpia

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA NA TWARDO,

obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z chrzanem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Sos przekładamy do małej miseczki.

2

POZBAWIONE SKÓRY PŁATY KARPIA

namaczamy przez całą noc w mleku z dodatkiem plasterków czosnku. Osączone z zalewy filety dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na szerokie paski. Na środku każdego kawałka robimy niewielkie rozcięcie, przez które przekładamy filet, tworząc kształt faworka.

3

FAWORKI Z KARPIA PANIERUJEMY

w niewielkiej ilości mąki i smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe faworki osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1637,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,4 kcal

🥑

Tłuszcz

21,8 g

🌾

Węglowodany

19 g

🥬

Błonnik

33,5 g

💪

Białko

33,5 g

Podobne przepisy

Faworki z karpia - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl