tom-car24.com.pl

Figa z makiem i pampuchem • przepis • składniki • przygotowanie

Pampuchy z masą makową, suszonymi owocami, orzechami - słodkie danie, które pokochasz!

Figa z makiem i pampuchem

Pampuchy z masą makową, suszonymi owocami, orzechami - słodkie danie, które pokochasz!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni

Składniki

figa - 2 szt.
granat - 1 szt.
powidła śliwkowe - 50 g
śmietana 18% - 200 g
cukier - 70 g
drożdże suszone - 4 szt.
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 500 g
cynamon - 2 łyżeczki
daktyle suszone - 4 szt.
goździki - 1 łyżeczka
skórka pomarańczy kandyzowana - 2 łyżki
mak - 200 g
masło - 20 g
miód - 3 łyżki
mleko - 500 ml
orzech włoski - 120 g
rodzynki - 70 g
żurawina suszona - 40 g
morele suszone - 4 szt.
figi suszone - 4 szt.
chipsy z ananasa - 50 g
kardamon, mielony - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.SUSZONE OWOCE ZALEWAMY GORĄCĄ:
wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy i kroimy w niewielką kostkę. Orzechy włoskie siekamy. Bakalie zalewamy połową mleka i zagotowujemy. Odstawiamy na bok, by wchłonęły resztę płynu.
2.CIEPŁE MLEKO ŁĄCZYMY Z:
drożdżami, łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Mieszamy z pozostałym cukrem oraz przesianą mąką. Wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, formujemy około 30 małych kuleczek. Układamy je na blacie oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 5-10 minut żeby wyrosły.
3.NA TALERZU KŁADZIEMY FOREMKĘ:
do wykrajania ciastek, równomiernie wypełniamy ją masą makowo-bakaliową. Delikatnie usuwamy foremkę. Następnie nakładamy gorące kluski nadziane powidłami. Polewamy śmietanką. Dekorujemy startą skórką pomarańczy, pestkami granatu oraz plastrami świeżej figi.
Figa z makiem i pampuchem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SUSZONE OWOCE ZALEWAMY GORĄCĄ

wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy i kroimy w niewielką kostkę. Orzechy włoskie siekamy. Bakalie zalewamy połową mleka i zagotowujemy. Odstawiamy na bok, by wchłonęły resztę płynu.

2

CIEPŁE MLEKO ŁĄCZYMY Z

drożdżami, łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Mieszamy z pozostałym cukrem oraz przesianą mąką. Wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, formujemy około 30 małych kuleczek. Układamy je na blacie oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 5-10 minut żeby wyrosły.

3

NA TALERZU KŁADZIEMY FOREMKĘ

do wykrajania ciastek, równomiernie wypełniamy ją masą makowo-bakaliową. Delikatnie usuwamy foremkę. Następnie nakładamy gorące kluski nadziane powidłami. Polewamy śmietanką. Dekorujemy startą skórką pomarańczy, pestkami granatu oraz plastrami świeżej figi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6789 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

452,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

63 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy