tom-car24.com.pl

Fit deser à la Monte • przepis • składniki • przygotowanie

Fit wersja popularnego deseru czekoladowo-orzechowego. Spróbuj tej pysznej słodkiej przekąski według przepisu Kingi i ciesz się smakiem z dużą ilością białka oraz niewielką zawartością cukru!

Fit deser à la Monte

Fit wersja popularnego deseru czekoladowo-orzechowego. Spróbuj tej pysznej słodkiej przekąski według przepisu Kingi i ciesz się smakiem z dużą ilością białka oraz niewielką zawartością cukru!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 100 ml
skyr naturalny - 500 g
jogurt grecki - 150 g
miód - 2 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
kakao - 3 łyżki
czekolada gorzka >70% kakao -
orzechy laskowe prażone -

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ:
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę, dodajemy kostki gorzkiej czekolady i całość podgrzewamy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 50°C / czas: 3 minuty / obroty: 2,aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną czekoladę przekładamy do miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ WANILIOWĄ:
Do czystego pojemnika miksującego dodajemy skyr, jogurt, miód, ekstrakt waniliowy i sól. Wszystkie składniki mieszamy,używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 4.Połowę masy przekładamy do miski.
3.ŁĄCZYMY MASĘ WANILIOWĄ Z CZEKOLADĄ:
Do masy waniliowej, która pozostała w pojemniku miksującym, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, kakao i orzechy. Całość dokładnie mieszamy,wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 6.
4.CHŁODZIMY DESER:
Do małych słoiczków przekładamy najpierw masę czekoladowo-orzechową, a następnie waniliową. Deser wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, aby stężał.
5.PODAJEMY DESER:
Na schłodzone desery wykładamy po kilka prażonych orzechów laskowych i ścieramy odrobinę czekolady na tarce o drobnych oczkach.
Fit deser à la Monte

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Do pojemnika miksującego wlewamy wodę, dodajemy kostki gorzkiej czekolady i całość podgrzewamy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 50°C / czas: 3 minuty / obroty: 2,aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną czekoladę przekładamy do miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ WANILIOWĄ

Do czystego pojemnika miksującego dodajemy skyr, jogurt, miód, ekstrakt waniliowy i sól. Wszystkie składniki mieszamy,używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 4.Połowę masy przekładamy do miski.

3

ŁĄCZYMY MASĘ WANILIOWĄ Z CZEKOLADĄ

Do masy waniliowej, która pozostała w pojemniku miksującym, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, kakao i orzechy. Całość dokładnie mieszamy,wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 6.

4

CHŁODZIMY DESER

Do małych słoiczków przekładamy najpierw masę czekoladowo-orzechową, a następnie waniliową. Deser wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, aby stężał.

5

PODAJEMY DESER

Na schłodzone desery wykładamy po kilka prażonych orzechów laskowych i ścieramy odrobinę czekolady na tarce o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

973,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

243,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,6 g

🌾

Węglowodany

17,1 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

21,7 g

Podobne przepisy