tom-car24.com.pl

Flaki wołowe • przepis • składniki • przygotowanie

Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Flaki wołowe

Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Czas przygotowania
205 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kark wołowy - 500 g
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
por - 0,5 szt.
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4 ziarnka
sól - 1 płaska łyżeczka
woda - 1,5 l
flaki wołowe - 1,5 kg
majeranek suszony - 2 łyżki
czosnek granulowany - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 szczypta
imbir mielony - 1 szczypta
papryka mielona ostra - 1 szczypta
mąka pszenna - 3 łyżki
masło - 1,5 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Warzywa myjemy i obieramy. Przekrawamy na pół i wrzucamy do garnka. Dodajemy także karczek wołowy i zalewamy wszystko wodą. Ustawiamy na kuchence na średnim ogniu.
2.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Doprawiamy bulion solą, listkami laurowymi i zielem. Gotujemy bulion przez 2 godziny. Co jakiś czas zbieramy szumowiny, które powstały na powierzchni wywaru.
3.PRZYGOTOWUJEMY FLAKI:
Flaki oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą, a potem wkładamy je do mniejszego garnka i zalewam wodą.
4.OBGOTOWUJEMY FLAKI:
Ustawiamy garnek z flaczkami na kuchence i gotujemy przez 8 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i kroimy na drobniejsze kawałki.
5.WYCIĄGAMY MIĘSO I WARZYWA Z BULIONU:
Gdy bulion nabierze smaku i aromatu, wyciągamy z niego wszystkie składniki. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Karczek odkładamy na bok.
6.DODAJEMY FLAKI:
Obgotowane flaki dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy przez 15 minut.
7.DODAJEMY MARCHEW I PIETRUSZKĘ:
Wrzucamy do garnka z bulionem także marchew oraz pietruszkę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
8.DODAJEMY KARCZEK:
Karczek rozdrabniamy i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy przez kolejne 5 minut.
9.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Dodajemy do zupy resztę przypraw i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
10.PRZYRZĄDZAMY ZASMAŻKĘ:
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż utworzy się gęsta zasmażka.
11.DODAJEMY ZASMAŻKĘ DO ZUPY:
Gotową, ciepłą zasmażkę dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Flaczki podajemy ciepłe z dodatkiem pieczywa.
Flaki wołowe

Czas przygotowania

205 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Warzywa myjemy i obieramy. Przekrawamy na pół i wrzucamy do garnka. Dodajemy także karczek wołowy i zalewamy wszystko wodą. Ustawiamy na kuchence na średnim ogniu.

2

DODAJEMY PRZYPRAWY

Doprawiamy bulion solą, listkami laurowymi i zielem. Gotujemy bulion przez 2 godziny. Co jakiś czas zbieramy szumowiny, które powstały na powierzchni wywaru.

3

PRZYGOTOWUJEMY FLAKI

Flaki oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą, a potem wkładamy je do mniejszego garnka i zalewam wodą.

4

OBGOTOWUJEMY FLAKI

Ustawiamy garnek z flaczkami na kuchence i gotujemy przez 8 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i kroimy na drobniejsze kawałki.

5

WYCIĄGAMY MIĘSO I WARZYWA Z BULIONU

Gdy bulion nabierze smaku i aromatu, wyciągamy z niego wszystkie składniki. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Karczek odkładamy na bok.

6

DODAJEMY FLAKI

Obgotowane flaki dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy przez 15 minut.

7

DODAJEMY MARCHEW I PIETRUSZKĘ

Wrzucamy do garnka z bulionem także marchew oraz pietruszkę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu.

8

DODAJEMY KARCZEK

Karczek rozdrabniamy i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy przez kolejne 5 minut.

9

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Dodajemy do zupy resztę przypraw i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.

10

PRZYRZĄDZAMY ZASMAŻKĘ

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż utworzy się gęsta zasmażka.

11

DODAJEMY ZASMAŻKĘ DO ZUPY

Gotową, ciepłą zasmażkę dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Flaczki podajemy ciepłe z dodatkiem pieczywa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2369,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

473,9 kcal

🥑

Tłuszcz

25 g

🌾

Węglowodany

21,3 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

34,9 g

Podobne przepisy

Flaki wołowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl