tom-car24.com.pl

Frittata z boczkiem i młodą kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.

Frittata z boczkiem i młodą kapustą

Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony - 50 g
ziemniak - 2 szt.
młoda kapusta - 100 g
olej - 1 łyżka
jajko - 6 szt.
mleko - 3 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 2 szczypty
pieprz biały - 2 szczypty
pomidorki koktajlowe - 100 g
szczypiorek - 1 pęczek
oliwa z oliwek - 2 łyżki
twaróg wędzony - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Boczek i kapustę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Boczek podsmażamy, aż będzie zarumieniony i chrupiący. Następnie zdejmujemy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, aż staną się miękkie. Także zdejmujemy je z patelni. Na patelnię dodajemy olej i podsmażamy na nim kapustę przez ok. 2 minuty.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
Jajka bełtamy za pomocą trzepaczki i łączymy z mlekiem. Masę jajeczną doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.
4.PIECZEMY FRITTATĘ:
Kapustę mieszamy na patelni z ziemniakami i boczkiem. Tak przygotowane składniki zalewamy masą jajeczną i przekładamy patelnię do piekarnika. Frittatę pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
5.PODAJEMY FRITTATĘ:
Pomidorki przekrawamy na pół, a szczypiorek drobno siekamy. Składniki mieszamy z oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną frittatę wyjmujemy z pieca i jeszcze gorącą ozdabiamy pomidorkami ze szczypiorkiem i wędzonym twarogiem.
Frittata z boczkiem i młodą kapustą

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Boczek i kapustę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Boczek podsmażamy, aż będzie zarumieniony i chrupiący. Następnie zdejmujemy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, aż staną się miękkie. Także zdejmujemy je z patelni. Na patelnię dodajemy olej i podsmażamy na nim kapustę przez ok. 2 minuty.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Jajka bełtamy za pomocą trzepaczki i łączymy z mlekiem. Masę jajeczną doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.

4

PIECZEMY FRITTATĘ

Kapustę mieszamy na patelni z ziemniakami i boczkiem. Tak przygotowane składniki zalewamy masą jajeczną i przekładamy patelnię do piekarnika. Frittatę pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.

5

PODAJEMY FRITTATĘ

Pomidorki przekrawamy na pół, a szczypiorek drobno siekamy. Składniki mieszamy z oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną frittatę wyjmujemy z pieca i jeszcze gorącą ozdabiamy pomidorkami ze szczypiorkiem i wędzonym twarogiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1307,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

327 kcal

🥑

Tłuszcz

22,4 g

🌾

Węglowodany

12,3 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

17,4 g

Podobne przepisy

Frittata z boczkiem i młodą kapustą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl