tom-car24.com.pl

Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku • przepis • składniki • przygotowanie

Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!

Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku

Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka gryczana - 100 g
mąka pszenna - 200 g
mleko - 200 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
woda - 300 ml
jajko - 4 szt.
ser żółty - 150 g
szynka gotowana - 150 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
szczypior cebuli - 12 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Mąkę pszenną i gryczaną mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy mleko, wodę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto odpoczęło.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Naleśniki smażymy z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej.
3.FASZERUJEMY NALEŚNIKI:
Każdy naleśnik faszerujemy tuż po usmażeniu, układając go spodem do dołu na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej. Na środek naleśnika wbijamy jajko. Białko rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta, żółtko powinno znajdować się pośrodku placka. Doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem.
4.SKŁADAMY NALEŚNIKI:
Brzegi naleśnika zakładamy do środka z czterech stron tak, by uzyskać kształt kwadratu. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w cienkie paseczki papryczką chili.
Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mąkę pszenną i gryczaną mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy mleko, wodę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto odpoczęło.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Naleśniki smażymy z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej.

3

FASZERUJEMY NALEŚNIKI

Każdy naleśnik faszerujemy tuż po usmażeniu, układając go spodem do dołu na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej. Na środek naleśnika wbijamy jajko. Białko rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta, żółtko powinno znajdować się pośrodku placka. Doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem.

4

SKŁADAMY NALEŚNIKI

Brzegi naleśnika zakładamy do środka z czterech stron tak, by uzyskać kształt kwadratu. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w cienkie paseczki papryczką chili.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2282 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

570,5 kcal

🥑

Tłuszcz

21,6 g

🌾

Węglowodany

58,6 g

🥬

Błonnik

36,2 g

💪

Białko

36,2 g

Podobne przepisy

Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl