tom-car24.com.pl

Gnocchi z ricotty • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne gnocchi z sera ricotta podane z aromatycznym i mocno usmażonym guanciale to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację we włoskim stylu. Sprawdź, jak smakują!

Gnocchi z ricotty

Delikatne gnocchi z sera ricotta podane z aromatycznym i mocno usmażonym guanciale to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację we włoskim stylu. Sprawdź, jak smakują!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

guanciale - 150 g
ser ricotta - 250 g
jajko - 1 szt.
parmezan tarty - 50 g
sól - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna typ 450 - 100 g
pieprz czarny - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY GUANCIALE:
Guanciale kroimy w paseczki i przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Następnie smażymy je na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż mięso się zarumieni, a większość tłuszczu się wytopi.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, tarty parmezan i sól. Całość mieszamy i następnie zagniatamy, aż masa będzie puszysta i jednolita. Do tak przygotowanej masy stopniowo wsypujemy mąkę i całość mieszamy silikonową szpatułką, aż ciasto będzie zwarte, jednolite i lekko kleiste.
3.FORMUJEMY GNOCCHI:
Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Następnie każdy wałeczek kroimy co ok. 2 cm.
4.ŁĄCZYMY GNOCCHI Z GUANCIALE:
Gotowe gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Ugotowane kluski odcedzamy, przekładamy na patelnię z usmażonym guanciale i dokładnie mieszamy, aby pokryły się tłuszczem.
5.PODAJEMY GNOCCHI:
Wymieszane z guanciale gnocchi przekładamy na talerze, obficie oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami parmezanu.
Gnocchi z ricotty

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY GUANCIALE

Guanciale kroimy w paseczki i przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Następnie smażymy je na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż mięso się zarumieni, a większość tłuszczu się wytopi.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, tarty parmezan i sól. Całość mieszamy i następnie zagniatamy, aż masa będzie puszysta i jednolita. Do tak przygotowanej masy stopniowo wsypujemy mąkę i całość mieszamy silikonową szpatułką, aż ciasto będzie zwarte, jednolite i lekko kleiste.

3

FORMUJEMY GNOCCHI

Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Następnie każdy wałeczek kroimy co ok. 2 cm.

4

ŁĄCZYMY GNOCCHI Z GUANCIALE

Gotowe gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Ugotowane kluski odcedzamy, przekładamy na patelnię z usmażonym guanciale i dokładnie mieszamy, aby pokryły się tłuszczem.

5

PODAJEMY GNOCCHI

Wymieszane z guanciale gnocchi przekładamy na talerze, obficie oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami parmezanu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2044 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1022 kcal

🥑

Tłuszcz

76,6 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

36 g

Podobne przepisy

Gnocchi z ricotty - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl