tom-car24.com.pl

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym

Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor suszony - 250 g
limonka - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
gruszka - 500 g
indyk pierś - 1 kg
mix sałat - 300 g
lazur błękitny - 200 g
sos sojowy - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 100 g
oliwa z oliwek - 60 ml

Instrukcje przygotowania

1.GRUSZKI GRUSZKI MYJEMY,:
kroimy na pół i wrzucamy do miski, doprawiamy je pieprzem i solą, niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami, 1/2 ostrej papryczki (pokrojonej wraz z ziarenkami), kilkoma posiekanymi gałązkami świeżego tymianku i mniej więcej 35-45 ml sosu sojowego. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOBRZE: mieszamy.
2.GRUSZKI UKŁADAMY NA:
rozgrzanym grillu, tuż nad żarem, chwilę przypiekamy pod przykryciem.
3.NASTĘPNIE GRUSZKI PRZEWRACAMY:
na drugą stronę i kładziemy w tej strefie grilla, w której nie ma żaru.
4.MARYNATA DO FILETÓW:
Do naczynia wsypujemy 1 ostrą papryczkę, drobno pokrojoną (razem z ziarenkami).
5.3 ZĄBKI CZOSNKU:
drobno siekamy, dodajemy do niego niewielką ilość soli i razem rozcieramy, a następnie dodajemy do posiekanej papryczki. LIMONKĘ DOKŁADNIE MYJEMY: i parzymy.
6.GARŚĆ ŚWIEŻEGO TYMIANKU:
drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników.
7.DO CAŁOŚCI DODAJEMY:
skórkę z limonki.
8.WSZYSTKIE SKŁADNIKI POLEWAMY:
niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami oraz mniej więcej 30 ml oliwy z oliwek. MIESZAMY.
9.FILETY Z PIERSI:
indyka Filety z piersi indyka myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy je ręką na desce do krojenia.
10.OBTACZAMY WE WCZEŚNIEJ:
przygotowanej marynacie.
11.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY MNIEJ:
więcej 35-45 ml sosu sojowego.
12.MIĘSO INDYKA MARYNUJEMY:
nie dłużej niż 20 minut.
13.FILETY KŁADZIEMY NA:
grillu tuż nad żarem i grillujemy z obu stron (przez około 2-3 minuty z każdej strony).
14.NASTĘPNIE FILETY KŁADZIEMY:
w strefie bez żaru i posypujemy je połamanymi kawałkami sera (pozostałą, większą część sera będziemy dodawać do sałaty), zakrywamy grill i chwilę grillujemy.
15.DRESSING DO SAŁATY:
Do pojemnika blendera przelewamy sok wyciśnięty z 1 1/2 limonki oraz resztę sosu sojowego (mniej więcej 10-15 ml), dodajemy kilka suszonych pomidorów wraz z pozostałą w słoiczku oliwą, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz mniej więcej 30-40 ml oliwy z oliwek.
16.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA:
pomocą blendera.
17.2 OPAKOWANIA MIKSU:
sałat przekładamy do miski i polewamy przygotowanym dressingiem. MIESZAMY.
18.POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ SERA:
kruszymy i dodajemy do sałaty.
19.JAK PODAWAĆ KAWAŁKI:
indyka wykładamy na talerz lub deskę do krojenia, kroimy na mniejsze części. OBOK UKŁADAMY: gruszki.
20.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY ŚWIEŻYM:
tymiankiem i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
21.DANIE PODAJEMY Z:
wcześniej przygotowaną sałatą.
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRUSZKI GRUSZKI MYJEMY,

kroimy na pół i wrzucamy do miski, doprawiamy je pieprzem i solą, niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami, 1/2 ostrej papryczki (pokrojonej wraz z ziarenkami), kilkoma posiekanymi gałązkami świeżego tymianku i mniej więcej 35-45 ml sosu sojowego. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOBRZE: mieszamy.

2

GRUSZKI UKŁADAMY NA

rozgrzanym grillu, tuż nad żarem, chwilę przypiekamy pod przykryciem.

3

NASTĘPNIE GRUSZKI PRZEWRACAMY

na drugą stronę i kładziemy w tej strefie grilla, w której nie ma żaru.

4

MARYNATA DO FILETÓW

Do naczynia wsypujemy 1 ostrą papryczkę, drobno pokrojoną (razem z ziarenkami).

5

3 ZĄBKI CZOSNKU

drobno siekamy, dodajemy do niego niewielką ilość soli i razem rozcieramy, a następnie dodajemy do posiekanej papryczki. LIMONKĘ DOKŁADNIE MYJEMY: i parzymy.

6

GARŚĆ ŚWIEŻEGO TYMIANKU

drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników.

7

DO CAŁOŚCI DODAJEMY

skórkę z limonki.

8

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POLEWAMY

niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami oraz mniej więcej 30 ml oliwy z oliwek. MIESZAMY.

9

FILETY Z PIERSI

indyka Filety z piersi indyka myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy je ręką na desce do krojenia.

10

OBTACZAMY WE WCZEŚNIEJ

przygotowanej marynacie.

11

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY MNIEJ

więcej 35-45 ml sosu sojowego.

12

MIĘSO INDYKA MARYNUJEMY

nie dłużej niż 20 minut.

13

FILETY KŁADZIEMY NA

grillu tuż nad żarem i grillujemy z obu stron (przez około 2-3 minuty z każdej strony).

14

NASTĘPNIE FILETY KŁADZIEMY

w strefie bez żaru i posypujemy je połamanymi kawałkami sera (pozostałą, większą część sera będziemy dodawać do sałaty), zakrywamy grill i chwilę grillujemy.

15

DRESSING DO SAŁATY

Do pojemnika blendera przelewamy sok wyciśnięty z 1 1/2 limonki oraz resztę sosu sojowego (mniej więcej 10-15 ml), dodajemy kilka suszonych pomidorów wraz z pozostałą w słoiczku oliwą, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz mniej więcej 30-40 ml oliwy z oliwek.

16

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA

pomocą blendera.

17

2 OPAKOWANIA MIKSU

sałat przekładamy do miski i polewamy przygotowanym dressingiem. MIESZAMY.

18

POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ SERA

kruszymy i dodajemy do sałaty.

19

JAK PODAWAĆ KAWAŁKI

indyka wykładamy na talerz lub deskę do krojenia, kroimy na mniejsze części. OBOK UKŁADAMY: gruszki.

20

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY ŚWIEŻYM

tymiankiem i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

21

DANIE PODAJEMY Z

wcześniej przygotowaną sałatą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2256 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

564 kcal

🥑

Tłuszcz

27,8 g

🌾

Węglowodany

69,4 g

🥬

Błonnik

23,3 g

💪

Białko

23,3 g

Podobne przepisy