Jajka w chmurkach • przepis • składniki • przygotowanie
Jajka można podać na wiele sposobów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Jajka w chmurkach, czyli puszyste białka z lejącym się żółtkiem i dodatkiem łososia gravlax, to połączenie, które zachwyca.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY ŁOSOSIA
W misce bardzo dokładnie mieszamy sól z cukrem. Około ⅓ takiej mieszanki wysypujemy na spód dość głębokiego talerza, na to wykładamy łososia. Koperek bardzo drobno siekamy, dodajemy do soli i cukru i ponownie dokładnie mieszamy. Taką mieszanką zasypujemy łososia, zalewamy go sokiem wyciśniętym z limonki, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.
OCZYSZCZAMY ŁOSOSIA
Po zamarynowaniu łososia oczyszczamy z przypraw i pozbawiamy widocznych ości.
ROZBIJAMY JAJKA
Białka oddzielamy od żółtek, uważając, aby żółtka pozostały w całości. Na talerz wylewamy odrobinę wody i układamy na nim żółtka.
UBIJAMY BIAŁKA I FORMUJEMY CHMURKI
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
PIECZEMY JAJKA W CHMURKACH
Chmurki z białek pieczemy przez ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na moment, w każdym wgłębieniu umieszczamy żółtko i wkładamy na ok. 1-2 minuty do pieca.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1036,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,1 kcal
Tłuszcz
26,6 g
Węglowodany
35,4 g
Błonnik
1 g
Białko
34,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Ciasto zebra – przepis
Ciasto, które wygląda jak zebra? Tak! Wypróbuj ten przepis i zaskocz gości oryginalnym wyglądem i smakowitym połączeniem jasnej i ciemnej masy. To prostsze, niż myślisz!

Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielona maślanka
Maślanka z dodatkiem ogórka i awokado sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!

Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.