tom-car24.com.pl

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym • przepis • składniki • przygotowanie

Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym

Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
liść laurowy - 1 szt.
papryka mielona ostra - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
wino białe - 200 ml
szafran - 0,1 g
śmietana 30% - 200 g
cebula - 2 szt.
cukier - 2 szczypty
pomidorki koktajlowe - 3 szt.
cukinia - 5 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
masło - 15 g
mięta świeża - 2 g
olej rzepakowy - 10 ml
ocet balsamiczny - 30 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 2 g
pistacje - 50 g
rodzynki - 60 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
i ręcznik papierowy.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
temperatury 160°C (termoobieg).
3.SOS Z FILETÓW:
z łososia odkrawamy tłuszcz z części brzusznej, kawałki z tłuszczem wraz z białym winem dodajemy do garnka (filety z łososia odstawiamy).
4.DO GARNKA WRZUCAMY:
pokrojoną w piórka szalotkę oraz liść laurowy.
5.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
podgrzewamy (sos redukujemy o 1/3).
6.PO ZREDUKOWANIU PRZECEDZAMY:
sos do garnka.
7.DO PRZECEDZONEGO SOSU:
dodajemy 1 opakowanie śmietany, 1 opakowanie szafranu oraz ostra paprykę.
8.GOTUJEMY, CAŁY CZAS:
mieszając i pilnując odpowiedniej konsystencji (gotujemy dość długo, często mieszając).
9.NA KOŃCU DODAJEMY:
pieprz i sól oraz niewielką ilość posiekanej pietruszki (połowę przygotowanej ilości).
10.CUKINIA CUKINIE MYJEMY:
i kroimy w talarki.
11.PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY:
olejem rzepakowym za pomocą ręcznika papierowego i posypujemy minimalną ilością soli.
12.NA ROZGRZANEJ JUŻ:
patelni umieszczamy talarki cukinii, które smażymy z obu stron, doprawiając ponownie solą. PODSMAŻONĄ CUKINIĘ PRZEKŁADAMY: do miski.
13.W GARNKU ROZGRZEWAMY:
ocet balsamiczny.
14.PODGRZANYM OCTEM BALSAMICZNYM:
zalewamy rodzynki. ODSTAWIAMY.
15.PO KILKUNASTU MINUTACH:
odcedzamy rodzynki z octu.
16.POZOSTAŁY OCET:
odstawiamy.
17.OLEJ RZEPAKOWY ROZGRZEWAMY:
na czystej patelni i dodajemy 15 g masła, które rozpuszczamy.
18.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wrzucamy pokrojone w piórka cebule i drobno posiekany czosnek, całość podsmażamy.
19.NASTĘPNIE DODAJEMY PODSMAŻONE:
wcześniej kawałki cukinii, przecedzone rodzynki oraz 2 duże szczypty cukru, a na koniec dolewamy ok. 15 ML PRZECEDZONEGO: wcześniej octu balsamicznego.
20.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
21.PISTACJE KRUSZYMY LUB:
siekamy na drobne kawałki.
22.CUKINIĘ POSYPUJEMY PISTACJAMI:
(częścią przygotowanej ilości).
23.POMIDORKI KOKTAJLOWE KROIMY:
na kawałeczki, siekamy miętę (same liście) i pietruszkę.
24.POMIDORKI, MIĘTĘ I:
część posiekanej pietruszki dodajemy do cukinii.
25.DELIKATNIE MIESZAMY. PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO:
temp.
26.
160°C (TERMOOBIEG).
27.KAWAŁEK ŁOSOSIA KROIMY:
wzdłuż na pół i doprawiamy solą i pieprzem.
28.PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY:
olejem rzepakowym.
29.NA ROZGRZANYM OLEJU:
układamy łososia i podsmażamy z obu stron około 4 minut łącznie.
30.PRZYSMAŻONEGO ŁOSOSIA WYKŁADAMY:
z patelni do naczynia żaroodpornego.
31.BY TRZYMAŁ TEMPERATURĘ,:
wkładamy go do wyłączonego, ale wcześniej nagrzanego piekarnika. CUKINIĘ PRZEKŁADAMY NA: miseczkę. POSYPUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ: pistacji.
32.JAK PODAWAĆ RYBĘ:
podajemy na talerzu z sosem oraz z sałatką z cukinii.
33.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY DLA:
dekoracji pozostałą pietruszką i pistacjami.
34.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

i ręcznik papierowy.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

temperatury 160°C (termoobieg).

3

SOS Z FILETÓW

z łososia odkrawamy tłuszcz z części brzusznej, kawałki z tłuszczem wraz z białym winem dodajemy do garnka (filety z łososia odstawiamy).

4

DO GARNKA WRZUCAMY

pokrojoną w piórka szalotkę oraz liść laurowy.

5

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

podgrzewamy (sos redukujemy o 1/3).

6

PO ZREDUKOWANIU PRZECEDZAMY

sos do garnka.

7

DO PRZECEDZONEGO SOSU

dodajemy 1 opakowanie śmietany, 1 opakowanie szafranu oraz ostra paprykę.

8

GOTUJEMY, CAŁY CZAS

mieszając i pilnując odpowiedniej konsystencji (gotujemy dość długo, często mieszając).

9

NA KOŃCU DODAJEMY

pieprz i sól oraz niewielką ilość posiekanej pietruszki (połowę przygotowanej ilości).

10

CUKINIA CUKINIE MYJEMY

i kroimy w talarki.

11

PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY

olejem rzepakowym za pomocą ręcznika papierowego i posypujemy minimalną ilością soli.

12

NA ROZGRZANEJ JUŻ

patelni umieszczamy talarki cukinii, które smażymy z obu stron, doprawiając ponownie solą. PODSMAŻONĄ CUKINIĘ PRZEKŁADAMY: do miski.

13

W GARNKU ROZGRZEWAMY

ocet balsamiczny.

14

PODGRZANYM OCTEM BALSAMICZNYM

zalewamy rodzynki. ODSTAWIAMY.

15

PO KILKUNASTU MINUTACH

odcedzamy rodzynki z octu.

16

POZOSTAŁY OCET

odstawiamy.

17

OLEJ RZEPAKOWY ROZGRZEWAMY

na czystej patelni i dodajemy 15 g masła, które rozpuszczamy.

18

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wrzucamy pokrojone w piórka cebule i drobno posiekany czosnek, całość podsmażamy.

19

NASTĘPNIE DODAJEMY PODSMAŻONE

wcześniej kawałki cukinii, przecedzone rodzynki oraz 2 duże szczypty cukru, a na koniec dolewamy ok. 15 ML PRZECEDZONEGO: wcześniej octu balsamicznego.

20

DOPRAWIAMY PIEPRZEM.

21

PISTACJE KRUSZYMY LUB

siekamy na drobne kawałki.

22

CUKINIĘ POSYPUJEMY PISTACJAMI

(częścią przygotowanej ilości).

23

POMIDORKI KOKTAJLOWE KROIMY

na kawałeczki, siekamy miętę (same liście) i pietruszkę.

24

POMIDORKI, MIĘTĘ I

część posiekanej pietruszki dodajemy do cukinii.

25

DELIKATNIE MIESZAMY. PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO

temp.

26

160°C (TERMOOBIEG).

27

KAWAŁEK ŁOSOSIA KROIMY

wzdłuż na pół i doprawiamy solą i pieprzem.

28

PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY

olejem rzepakowym.

29

NA ROZGRZANYM OLEJU

układamy łososia i podsmażamy z obu stron około 4 minut łącznie.

30

PRZYSMAŻONEGO ŁOSOSIA WYKŁADAMY

z patelni do naczynia żaroodpornego.

31

BY TRZYMAŁ TEMPERATURĘ,

wkładamy go do wyłączonego, ale wcześniej nagrzanego piekarnika. CUKINIĘ PRZEKŁADAMY NA: miseczkę. POSYPUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ: pistacji.

32

JAK PODAWAĆ RYBĘ

podajemy na talerzu z sosem oraz z sałatką z cukinii.

33

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY DLA

dekoracji pozostałą pietruszką i pistacjami.

34

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2727,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

681,9 kcal

🥑

Tłuszcz

41,2 g

🌾

Węglowodany

43,8 g

🥬

Błonnik

30,8 g

💪

Białko

30,8 g

Podobne przepisy

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl