Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko • przepis • składniki • przygotowanie
Słodko, ale pożywnie i smakowicie – tak prezentuje się pomysł na lunchbox w wykonaniu Kingi i jej gościa. Wypróbuj prosty przepis na gryczankę i muffinki.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GRYCZANKĘ
Kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sicie. Odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do misy blendera. Dodajemy mleko, banana, maliny i nasiona chia. Całość miksujemy. Gryczankę dekorujemy dowolnymi owocami.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA MUFFINY
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce banany obrane ze skórki, jajko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier miksujemy na gładką masę. Łączymy zawartość obu misek.
PIECZEMY MUFFINY
Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając papilotki do ¾ wysokości. Każdą muffinkę dekorujemy orzechem włoskim. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2201,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2201,6 kcal
Tłuszcz
112,5 g
Węglowodany
308,7 g
Błonnik
38,4 g
Białko
47,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza śniadaniowa na słodko
Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Slushy brzoskwiniowo-miętowe
Niezwykle orzeźwiające slushy brzoskwiniowo-miętowe to świetny pomysł na przekąskę w gorący dzień. W dodatku wg naszego przepisu i przy użyciu termorobota MC Smart ten wspaniały deser będzie gotowy zaledwie w 2 minuty!

Zupa gyros
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!

Śniadaniowa tostada z chorizo
Inspirowane kuchnią meksykańską pyszne danie śniadaniowe, czyli tostada z chorizo i świeżymi warzywami. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl owocowo-warzywny
W zielonym koktajlu według przepisu Karola jest moc – smaku i cennych składników! Połącz je, zmiksuj i czerp z siły owocowo-warzywnego orzeźwienia.

Kotlety śledziowe
Przepis inspirowany przedwojenną kuchnią w polskim stylu, w odrobinę unowocześnionej wersji Karola. Takich kotletów śledziowych jeszcze nie jedliście!

Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.