Piwne ziemniaczki • przepis • składniki • przygotowanie
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W RONDELKU
rozpuszczamy masło.
DODAJEMY PIWO I
drobno posiekany czosnek.
GOTUJEMY KILKA MINUT
i zdejmujemy z ognia.
PRZYPRAWY ŁĄCZYMY RAZEM
w dużej misce, a następnie dodajemy do nich marynatę.
ZIEMNIACZKI DOKŁADNIE MYJEMY
(w przypadku ziemniaków z grubą skórką – obieramy) i kroimy na mniejsze kawałki.
WKŁADAMY DO MISKI
z marynatą i mieszamy.
ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY NA
blachę.
PIECZEMY OKOŁO 15
minut w temperaturze 200 stopni, mieszając od czasu do czasu.
GDY ZIEMNIAKI BĘDĄ
miękkie, wyjmujemy je z piekarnika.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
614,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
153,7 kcal
Tłuszcz
15,7 g
Węglowodany
1,7 g
Błonnik
0,5 g
Białko
0,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
Przepis na przepyszne i orzeźwiające wyjątkowe lody na patyku bez dodatkowego cukru. Sprawdź, jak łatwo zrobić tę przekąskę z wykorzystaniem tylko świeżych owoców i warzyw.

Sałatka z kabanosów
Szybka sałatka, która świetnie się sprawdzi podczas przyjęć! Koniecznie wypróbuj przepis!

Wiosenny dip rzodkiewkowy z chrupiącymi warzywami
Chrupiące warzywa pokrojone w słupki z kremowym dipem twarogowym to idealna przekąska na wiosenne spotkania! Proste, pyszne i pełne koloru!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone krążki cebuli w cieście piwnym
Niebanalna i smakowita przekąska do piwa? Pyszne krążki cebulowe obtoczone w piwnym cieście i usmażone do chrupkości!

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Prosta zapiekanka z brukselką
Jak odczarować smak brukselki? Dowiesz się z przepisu Darii na zieloną zapiekankę z dodatkiem wędzonego łososia i świeżych ziół!

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!