tom-car24.com.pl

Gulasz z batatów • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!

Gulasz z batatów

Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 1 szt.
brokuł - 0,5 szt.
bulion warzywny - 500 ml
cebula - 1 szt.
ciecierzyca konserwowa - 200 g
soczewica czerwona - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
Szpinak Baby - 100 g
curry - 1 łyżka
mleczko kokosowe - 200 ml
olej kokosowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
imbir świeży - 2 g
awokado - 1 szt.
limonka - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULĘ,CZOSNEK, IMBIR I CHILI:
Na dnie głębokiego rondla roztapiamy olej kokosowy. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy około 2 minut. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy kolejną minutę.
2.DODAJEMY BATATY I CIECIERZYCĘ:
Batat obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Dodajemy do rondla. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.GOTUJEMY GULASZ:
Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodajemy brokuł pokrojony na różyczki, szpinak i opłukaną soczewicę.
4.ZALEWAMY GULASZ BULIONEM:
Całość zalewamy bulionem, tak aby przykrył soczewicę ponad 1 cm. Gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, należy zagęścić go 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy więcej bulionu lub mleczka kokosowego.
5.DODAJEMY PIETRUSZKĘ I AWOKADO:
Gulasz podajemy obficie posypany posiekaną pietruszką i awokado pokrojonym w kostkę oraz skropiony sokiem z limonki.
Gulasz z batatów

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULĘ,CZOSNEK, IMBIR I CHILI

Na dnie głębokiego rondla roztapiamy olej kokosowy. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy około 2 minut. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy kolejną minutę.

2

DODAJEMY BATATY I CIECIERZYCĘ

Batat obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Dodajemy do rondla. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

GOTUJEMY GULASZ

Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodajemy brokuł pokrojony na różyczki, szpinak i opłukaną soczewicę.

4

ZALEWAMY GULASZ BULIONEM

Całość zalewamy bulionem, tak aby przykrył soczewicę ponad 1 cm. Gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, należy zagęścić go 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy więcej bulionu lub mleczka kokosowego.

5

DODAJEMY PIETRUSZKĘ I AWOKADO

Gulasz podajemy obficie posypany posiekaną pietruszką i awokado pokrojonym w kostkę oraz skropiony sokiem z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2150,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,1 g

🌾

Węglowodany

70 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy

Gulasz z batatów - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl