tom-car24.com.pl

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo

Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 4 szt.
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oliwki zielone - 8 szt.
sól - 1 szczypta
ziemniak - 4 szt.
chorizo - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PIEKARNIK NAGRZEJ:
do 180 stopni.
2.NACZYNIE DO ZAPIEKANIA:
wysmaruj odrobiną tłuszczu.
3.PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI OBIERZ:
i ugotuj w osolonej wodzie.
4.ODCEDŹ I ODSTAW:
do ostygnięcia.
5.PRZESTUDZONE ZIEMNIAKI POKRÓJ:
w plasterki i wyłóż nimi dno naczynia do zapiekania.
6.POMIDORA SPARZ, OBIERZ:
ze skórki.
7.WYJMIJ PESTKI, A:
miąższ pokrój w kostkę.
8.
CEBULĘ POSIEKAJ.
9.NA PATELNI ROZGRZEJ:
masło i dodaj warzywa.
10.PODSMAŻAJ PRZEZ 5:
minut, od czasu do czasu mieszając.
11.CHORIZO POKRÓJ NA:
cienkie plasterki. PIERSI KURCZAKA UMYJ: i osusz.
12.KAŻDĄ Z PIERSI:
przekrój na ćwiartki.
13.POKROJONĄ KIEŁBASĘ ORAZ:
mięso dodaj do warzyw i podsmażaj przez mniej więcej 10 minut, odwracając od czasu do czasu, aż kurczak będzie gotowy.
14.WYJMIJ KURCZAKA, POKRÓJ:
go na plasterki i rozłóż na ziemniakach.
15.NA WIERZCH WYŁÓŻ:
resztę sosu z patelni.
16.OLIWKI POKRÓJ NA:
plasterki i ułóż na wierzchu zapiekanki.
17.PRZYPRAW SOLĄ I:
pieprzem do smaku. CAŁOŚĆ SKROP OLIWĄ: z oliwek.
18.ZAPIEKAJ PRZEZ MNIEJ:
więcej 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka z kurczakiem i chorizo

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PIEKARNIK NAGRZEJ

do 180 stopni.

2

NACZYNIE DO ZAPIEKANIA

wysmaruj odrobiną tłuszczu.

3

PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI OBIERZ

i ugotuj w osolonej wodzie.

4

ODCEDŹ I ODSTAW

do ostygnięcia.

5

PRZESTUDZONE ZIEMNIAKI POKRÓJ

w plasterki i wyłóż nimi dno naczynia do zapiekania.

6

POMIDORA SPARZ, OBIERZ

ze skórki.

7

WYJMIJ PESTKI, A

miąższ pokrój w kostkę.

8

CEBULĘ POSIEKAJ.

9

NA PATELNI ROZGRZEJ

masło i dodaj warzywa.

10

PODSMAŻAJ PRZEZ 5

minut, od czasu do czasu mieszając.

11

CHORIZO POKRÓJ NA

cienkie plasterki. PIERSI KURCZAKA UMYJ: i osusz.

12

KAŻDĄ Z PIERSI

przekrój na ćwiartki.

13

POKROJONĄ KIEŁBASĘ ORAZ

mięso dodaj do warzyw i podsmażaj przez mniej więcej 10 minut, odwracając od czasu do czasu, aż kurczak będzie gotowy.

14

WYJMIJ KURCZAKA, POKRÓJ

go na plasterki i rozłóż na ziemniakach.

15

NA WIERZCH WYŁÓŻ

resztę sosu z patelni.

16

OLIWKI POKRÓJ NA

plasterki i ułóż na wierzchu zapiekanki.

17

PRZYPRAW SOLĄ I

pieprzem do smaku. CAŁOŚĆ SKROP OLIWĄ: z oliwek.

18

ZAPIEKAJ PRZEZ MNIEJ

więcej 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2921,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

730,3 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

18,8 g

🥬

Błonnik

56,3 g

💪

Białko

56,3 g

Podobne przepisy