Halloweenowe ciasto z niespodzianką • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę.
PRZYGOTOWUJEMY KISIEL
Kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy maliny i mieszamy.
MIKSUJEMY SKŁADNIKI KREMU
Śmietankę ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier puder i mascarpone. Następnie dodajemy cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę.
DEKORUJEMY CIASTO
Z dwóch spodów ciasta ringiem wykrawamy środek. Wycięty środek pozostawiamy. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy ¼ kremu. Przykrywamy drugim blatem. W otwór na środku ciasta wlewamy wystudzony kisiel. Z pozostawionego krążka ciasta odkrawamy kawałek i przykrywamy kisiel tak, aby powierzchnia górnego blatu była gładka i równa. Pozostałym kremem dekorujemy ciasto. Ciasteczka neo przekrawamy na pół i przyklejamy do nich draże, tworząc oczy. Tak przygotowanymi ciasteczkami dekorujemy ciasto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7229 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
722,9 kcal
Tłuszcz
38,8 g
Węglowodany
86,3 g
Błonnik
15,5 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miodowe sezamki ze słonecznikiem
Niemal wszystkie ulubione słodkości, możesz przygotować w domu. Jeśli uwielbiasz miodowe sezamki – spróbuj tych z przepisu Pawła Małeckiego.

Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!

Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.