Hiszpański gulasz z fasoli i szynki • przepis • składniki • przygotowanie
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
rozgrzej piekarnik do 170-180°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.
PRZYGOTOWANIE SZYNKĘ KROIMY
w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i delikatnie oprószamy mąką.
SMAŻYMY NA ROZGRZANYM
oleju na złoty kolor.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
naczynia żeliwnego.
BOCZEK KROIMY W
plastry o grubości 1 cm.
NA TŁUSZCZU PO
smażeniu szynki smażymy plastry boczku – również na złoty kolor.
DODAJEMY POKROJONĄ W
kostkę dymkę oraz pokrojone w cienkie plastry: chorizo, czosnek i papryczkę.
CHWILĘ SMAŻYMY, ZALEWAMY
winem, gotujemy i redukujemy płyn o połowę.
DO NACZYNIA ŻELIWNEGO
z szynką dodajemy fasolę z wodą, w której się moczyła.
WLEWAMY SOS Z
boczkiem i warzywami oraz podlewamy bulionem.
DUSIMY DO MIĘKKOŚCI
pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp.
170-180°C (MINIMUM 1
godzinę).
CZAS DUSZENIA ZALEŻY
od grubości mięsa.
GOTOWY GULASZ DEKORUJEMY
posiekaną ostrą papryczką i kilkoma gałązkami świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3375,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
843,8 kcal
Tłuszcz
55,8 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
51,4 g
Białko
51,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!

Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!

Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Burger rybny i ogórkowy relish
Ryba z grilla w formie burgera? To brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje! Sprawdź i daj się przekonać!

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!