tom-car24.com.pl

Kurczak z Chorizo i serem Manchego • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Kurczak z Chorizo i serem Manchego

Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
kurczak filety z piersi - 680 g
olej słonecznikowy - 30 ml
oliwa z oliwek - 50 ml
oliwki zielone - 40 g
pieprz czarny, ziarnisty - 20 g
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
ser manchego, plastry - 50 g
chorizo plastry - 70 g
młode ziemniaki - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.KURCZAK PIERSI KURCZAKA:
solimy z obu stron, obsypujemy zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny.
2.ODSTAWIAMY NA 15:
minut, żeby przeszły aromatem.
3.NASTĘPNIE SMAŻYMY JE:
na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w środku).
4.USMAŻONE PIERSI WYJMUJEMY:
na deskę i wykrawamy w nich kieszonki (wzdłuż).
5.DO KAŻDEJ Z:
kieszonek wkładamy po 2 plasterki Chorizo i po 2-3 średnie listki bazylii.
6.SPINAMY CAŁOŚĆ WYKAŁACZKAMI,:
wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem Manchego.
7.CAŁOŚĆ PIECZEMY W:
180 stopniach C z termoobiegiem przez 10 minut.
8.SALSA DO CZYSTEJ:
miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pomidory bez gniazd, pokrojone w drobną kosteczkę, cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
9.DODAJEMY 50 ML:
(ok. 3 ŁYŻKI) OLIWY: z oliwek, szczyptę pieprzu i soli.
10.WSZYSTKO SKRAPIAMY SOKIEM:
z cytryny i mieszamy.
11.UPIECZONE KAWAŁKI KURCZAKA:
kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.
12.PRZYSTRAJAMY KILKOMA LISTKAMI:
bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.
13.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z młodymi ziemniakami
Kurczak z Chorizo i serem Manchego

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KURCZAK PIERSI KURCZAKA

solimy z obu stron, obsypujemy zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny.

2

ODSTAWIAMY NA 15

minut, żeby przeszły aromatem.

3

NASTĘPNIE SMAŻYMY JE

na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w środku).

4

USMAŻONE PIERSI WYJMUJEMY

na deskę i wykrawamy w nich kieszonki (wzdłuż).

5

DO KAŻDEJ Z

kieszonek wkładamy po 2 plasterki Chorizo i po 2-3 średnie listki bazylii.

6

SPINAMY CAŁOŚĆ WYKAŁACZKAMI,

wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem Manchego.

7

CAŁOŚĆ PIECZEMY W

180 stopniach C z termoobiegiem przez 10 minut.

8

SALSA DO CZYSTEJ

miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pomidory bez gniazd, pokrojone w drobną kosteczkę, cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.

9

DODAJEMY 50 ML

(ok. 3 ŁYŻKI) OLIWY: z oliwek, szczyptę pieprzu i soli.

10

WSZYSTKO SKRAPIAMY SOKIEM

z cytryny i mieszamy.

11

UPIECZONE KAWAŁKI KURCZAKA

kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.

12

PRZYSTRAJAMY KILKOMA LISTKAMI

bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.

13

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z młodymi ziemniakami

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2805,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

701,3 kcal

🥑

Tłuszcz

27,9 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

46,2 g

💪

Białko

46,2 g

Podobne przepisy