tom-car24.com.pl

Hiszpańskie ciasteczka migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Hiszpańskie ciasteczka migdałowe

Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 150 g
czekolada mleczna - 200 g
migdały, słupki - 200 g
pomarańcza - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY ZEST:
Z wyparzonych pomarańczy ścieramy zest i wyciskamy sok. Na zimną patelnię przekładamy skórki wraz z sokiem. Wsypujemy cukier i od momentu zagotowania gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyciągamy skórki pomarańczy, osuszamy na ręczniku papierowym, studzimy.
2.DO SYROPU DODAJEMY MIGDAŁY:
Do syropu wsypujemy migdały, gotujemy kilka minut, mieszając. Migdały przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Aby migdały równomiernie się skarmelizowały, od czasu do czasu mieszamy. Karmelizujemy do uzyskania złotego koloru, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
3.ORZECHY I SKÓRKĘ MIESZAMY Z CZEKOLADĄ:
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź w kąpieli wodnej. Wystudzone orzechy i osuszoną skórkę pomarańczy mieszamy z czekoladą. Masę porcjami wykładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Hiszpańskie ciasteczka migdałowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY ZEST

Z wyparzonych pomarańczy ścieramy zest i wyciskamy sok. Na zimną patelnię przekładamy skórki wraz z sokiem. Wsypujemy cukier i od momentu zagotowania gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyciągamy skórki pomarańczy, osuszamy na ręczniku papierowym, studzimy.

2

DO SYROPU DODAJEMY MIGDAŁY

Do syropu wsypujemy migdały, gotujemy kilka minut, mieszając. Migdały przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Aby migdały równomiernie się skarmelizowały, od czasu do czasu mieszamy. Karmelizujemy do uzyskania złotego koloru, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

3

ORZECHY I SKÓRKĘ MIESZAMY Z CZEKOLADĄ

Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź w kąpieli wodnej. Wystudzone orzechy i osuszoną skórkę pomarańczy mieszamy z czekoladą. Masę porcjami wykładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3054,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

763,7 kcal

🥑

Tłuszcz

40,9 g

🌾

Węglowodany

90,9 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

15,2 g

Podobne przepisy