Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE IMBIR SIEKAMY
na drobne kawałki.
PAPRYCZKĘ PRZEKRAWAMY WZDŁUŻ,
usuwamy pestki i siekamy.
NA ROZGRZANYM OLEJU
przez 3 minuty smażymy krewetki, imbir oraz chilli.
DODAJEMY SOK Z
2 cytryn, grubo posiekaną natkę pietruszki oraz curry, mieszamy i chwilę podgotowujemy, tak by sos był gorący.
PRZEKŁADAMY CAŁOŚĆ DO
miseczki i dodajemy trochę oliwy extra vergine.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z grzankami, uprzednio przygotowanymi na patelni grillowej albo w piekarniku lub tosterze.
NAJLEPIEJ UŻYĆ ULUBIONEGO
chleba (np.
WŁOSKIEGO, Z DODATKIEM
suszonych pomidorów i/lub oliwek) albo ciabatty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
516,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
129,1 kcal
Tłuszcz
6,4 g
Węglowodany
15,1 g
Błonnik
4,8 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka gyoza
Azja nie jest wcale tak daleko! Bardzo szybko może znaleźć się na Waszym talerzu. Spróbujcie pyszne i łatwe w przygotowaniu danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią azjatycką.

Kurczak w sosie orzechowym
Aksamitny, aromatyczny sos na bazie masła orzechowego, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry doskonale otula mięso z kurczaka. To idealna propozycja na obiad, którą można podać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem.

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wołowina po tajsku - pad kra pao
Wołowina po tajsku, znana jako pad kra pao, to niezwykle aromatyczne i sycące danie, które łączy w sobie smak soczystej wołowiny, świeżych warzyw oraz intensywnych przypraw. To klasyczne tajskie danie jest idealne dla miłośników kuchni azjatyckiej i może być serwowane zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.

Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
Tarta z czerstwego chleba i do tego smażona na patelni? Tym przepisem Kinga udowadnia, że z resztek pieczywa można wyczarować pyszne i pożywne danie!

Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
Fettuccine Alfredo to jedna z klasycznych włoskich past, którą charakteryzuje wyjątkowa lekkość i prostota. W skład tego dania wchodzą tylko trzy magiczne składniki: makaron, parmezan oraz masło. Chcesz poznać tajniki przygotowania tego słynnego dania? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis na to, jak je przyrządzić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
Sakiewki z ciasta francuskiego, kanapki z krewetkami i roladki z bakłażana – pyszne przekąski nie tylko na Sylwestra!

Jabłkowy chutney z kolendrą
Przepyszny chutney z dodatkiem kolendry to niezwykle aromatyczny sos, który będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw, a nawet ryb. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Placuszki bananowe z 4 składników
Błyskawiczny pomysł na śniadanie! Wypróbuj przepis na 4-składnikowe placki z przecierem bananowym, które zmienią Twoje podejście do szybkich i ciepłych posiłków o poranku!