tom-car24.com.pl

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym

Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
cebula - 2 szt.
wino białe - 100 ml
curry - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 100 g
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidory krojone z puszki - 250 g
łosoś filet, bez skóry - 500 g
sól - 1 szczypta
woda - 2 l
estragon świeży - 12 g
ząbek czosnku - 3 szt.
śmietana 18% - 2 łyżki
majonez - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER GĘSTE:
sito ZUPA RYBNA Obrane i pokrojone warzywa (cebule, pietruszkę, seler) smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek, następnie przekładamy do dużego garnka.
2.NA TEJ SAMEJ:
patelni przesmażamy resztki ryb (dokładnie wymyte i pokrojone na mniejsze kawałki) i przekładamy je do garnka z przesmażonymi warzywami.
3.NA TEJ SAMEJ:
patelni rozpuszczamy masło, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, przyprawy w proszku i pokrojony w plastry czosnek.
4.CHWILĘ PRZESMAŻAMY, CAŁOŚĆ:
zalewamy winem i zagotowujemy.
5.DODAJEMY POMIDORY Z:
puszki i gotujemy około 2 minut.
6.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
garnka z warzywami i przesmażonymi resztkami ryb.
7.ZAWARTOŚĆ GARNKA ZALEWAMY:
wodą.
8.GOTUJEMY OKOŁO 1:
godziny na wolnym ogniu, następnie przelewamy do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
9.MASĘ PRZECIERAMY PRZEZ:
gęste sito, aby pozbyć się resztek ości.
10.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
11.ZUPĘ PODAJEMY Z:
sosem estragonowym.
12.SOS ESTRAGONOWY ŁĄCZYMY:
ze sobą majonez, śmietanę, posiekany estragon i drobno posiekany ząbek czosnku.
13.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER GĘSTE

sito ZUPA RYBNA Obrane i pokrojone warzywa (cebule, pietruszkę, seler) smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek, następnie przekładamy do dużego garnka.

2

NA TEJ SAMEJ

patelni przesmażamy resztki ryb (dokładnie wymyte i pokrojone na mniejsze kawałki) i przekładamy je do garnka z przesmażonymi warzywami.

3

NA TEJ SAMEJ

patelni rozpuszczamy masło, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, przyprawy w proszku i pokrojony w plastry czosnek.

4

CHWILĘ PRZESMAŻAMY, CAŁOŚĆ

zalewamy winem i zagotowujemy.

5

DODAJEMY POMIDORY Z

puszki i gotujemy około 2 minut.

6

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

garnka z warzywami i przesmażonymi resztkami ryb.

7

ZAWARTOŚĆ GARNKA ZALEWAMY

wodą.

8

GOTUJEMY OKOŁO 1

godziny na wolnym ogniu, następnie przelewamy do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę.

9

MASĘ PRZECIERAMY PRZEZ

gęste sito, aby pozbyć się resztek ości.

10

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

11

ZUPĘ PODAJEMY Z

sosem estragonowym.

12

SOS ESTRAGONOWY ŁĄCZYMY

ze sobą majonez, śmietanę, posiekany estragon i drobno posiekany ząbek czosnku.

13

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2716,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

679,2 kcal

🥑

Tłuszcz

50,1 g

🌾

Węglowodany

23,7 g

🥬

Błonnik

31,0 g

💪

Białko

31,0 g

Podobne przepisy

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl