Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MIKSER GĘSTE
sito ZUPA RYBNA Obrane i pokrojone warzywa (cebule, pietruszkę, seler) smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek, następnie przekładamy do dużego garnka.
NA TEJ SAMEJ
patelni przesmażamy resztki ryb (dokładnie wymyte i pokrojone na mniejsze kawałki) i przekładamy je do garnka z przesmażonymi warzywami.
NA TEJ SAMEJ
patelni rozpuszczamy masło, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, przyprawy w proszku i pokrojony w plastry czosnek.
CHWILĘ PRZESMAŻAMY, CAŁOŚĆ
zalewamy winem i zagotowujemy.
DODAJEMY POMIDORY Z
puszki i gotujemy około 2 minut.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
garnka z warzywami i przesmażonymi resztkami ryb.
ZAWARTOŚĆ GARNKA ZALEWAMY
wodą.
GOTUJEMY OKOŁO 1
godziny na wolnym ogniu, następnie przelewamy do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
MASĘ PRZECIERAMY PRZEZ
gęste sito, aby pozbyć się resztek ości.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
ZUPĘ PODAJEMY Z
sosem estragonowym.
SOS ESTRAGONOWY ŁĄCZYMY
ze sobą majonez, śmietanę, posiekany estragon i drobno posiekany ząbek czosnku.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2716,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
679,2 kcal
Tłuszcz
50,1 g
Węglowodany
23,7 g
Błonnik
31,0 g
Białko
31,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Szukasz pomysłu na zupę? Sięgnij po przepis Kingi na rozgrzewający krem z kalafiora z wyjątkowym dodatkiem – masłem orzechowym.

Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Twoje dzieci uwielbiają naleśniki? Zobacz, jak sprawić im frajdę i przygotować je w kolorze żółtym i zielonym, z farszem z piersi kurczaka i warzyw!

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
Zaskakujące połączenie smaków – biała kiełbasa faszerowana czosnkiem oraz suszonymi śliwkami namoczonymi w brandy.

Pasztet z karpia z suszonymi owocami
Klasyka wśród wigilijnych smaków, czyli karp – tym razem w formie świątecznego pasztetu pełnego suszonych owoców i ziół. Spróbuj koniecznie!

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
Pożywny mleczny koktajl to idealny dodatek do śniadania lub podwieczorku. Jego słodki bananowy smak uwielbiają i dzieci, i dorośli.

Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
By tosty na słodko smakowały tak, jak lubisz, przygotuj je od podstaw! Ułatwi Ci to przepis Karola na domowy chleb tostowy – idealny na śniadanie dla najmłodszych smakoszy!