tom-car24.com.pl

Jajka po benedyktyńsku • przepis • składniki • przygotowanie

Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.

Jajka po benedyktyńsku

Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier brązowy - 1 szczypta
jajko - 6 szt.
masło - 175 g
musztarda - 1 łyżka
ocet - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 2 łyżeczki
sól jodowana - 1 szczypta
szczypior cebuli - 1 łyżka
chleb tostowy - 80 g
szynka szwarcwaldzka - 160 g

Instrukcje przygotowania

1.KLARUJEMY MASŁO:
Do szerokiego garnka wlewamy dużą ilość wody, dodajemy sól i ocet.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
2 jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek (białka wykorzystujemy w inny sposób lub mrozimy do ponownego wykorzystania). Żółtko, musztardę i 1-2 łyżki wody ubijamy na pianę w kąpieli wodnej. Dolewamy cienkim strumieniem letnie masło, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
3.GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE:
Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy i dobrze osączamy (więcej o takim sposobie gotowania jajek przeczytasztutaj).
Jajka po benedyktyńsku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KLARUJEMY MASŁO

Do szerokiego garnka wlewamy dużą ilość wody, dodajemy sól i ocet.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

2 jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek (białka wykorzystujemy w inny sposób lub mrozimy do ponownego wykorzystania). Żółtko, musztardę i 1-2 łyżki wody ubijamy na pianę w kąpieli wodnej. Dolewamy cienkim strumieniem letnie masło, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

3

GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE

Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy i dobrze osączamy (więcej o takim sposobie gotowania jajek przeczytasztutaj).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2408 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

602 kcal

🥑

Tłuszcz

50 g

🌾

Węglowodany

13,3 g

🥬

Błonnik

23,6 g

💪

Białko

23,6 g

Podobne przepisy

Jajka po benedyktyńsku - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl