Jajka w kokilkach • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj szybki i łatwy przepis na zapiekane jajka w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym farszem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAPIEKAMY JAJKA
Kokilki smarujemy dokładnie oliwą. Na dnie każdej układamy plasterek szynki, wypełniamy farszem, na wierzch wbijamy jajko. Obok żółtka układamy plasterek mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do formy lub naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy jajka przez 10-12 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem jajka dekorujemy rukolą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1146,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286,6 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
7,3 g
Błonnik
19,9 g
Białko
19,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!

Tornado dog
Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!

Smażone tramezzini caprese
Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z warzywami i owocami
Ciekawy i prosty sposób na włączenie warzyw i owoców do codziennego jadłospisu. Kolorowe, warzywne i owocowe szaszłyki to smakowite przekąski, które możesz przygotować razem z dziećmi. Maluchom na pewno się spodoba!

Antipasti
Szybkie do przyrządzenia i gotowane na parze przystawki antipasti we włoskim stylu. Te pyszne warzywa zaostrzą apetyt każdego gościa.

Zielona szakszuka
Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Surówka z białej kapusty
Brzmi klasycznie? Zatem sprawdź propozycje, w której pozornie niewielkie zmiany robią prawdziwą różnicę! Ta surówka to Twoje obiadowe must have!

Grillowany łosoś z kalafiorem
Pomysł na szybkie i proste danie z grilla – łosoś z kalafiorem. Jak je zrobić? Zerknij na przepis Karola i zamień kiełbaskę na grillowaną rybę.