Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) Farsz z marynatą Kroimy gruszki na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych.
POKROJONE NA ĆWIARTKI
i pozbawione gniazd nasiennych gruszki wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z połowy limonki , 4 całe gałązki rozmarynu i na koniec sok z 1/2 limonki.
WSZYSTKO RAZEM
mieszamy. ODSTAWIAMY.
KACZKA KACZKĘ NACIERAMY
niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.
KACZKĘ NACIERAMY MARYNATĄ
(resztę marynaty wylewamy na kaczkę).
NASTĘPNIE, WKŁADAMY KACZKĘ
do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około 1,5-2 h.
MAKARON Z WARZYWAMI
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
CEBULĘ KROIMY W
piórka, czosnek i marchewki na pół, a następnie w cienkie plastry.
GDY KACZKA JEST
już prawie gotowa, zaczynamy smażyć przygotowane warzywa.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
1 łyżkę oliwy z oliwek.
CEBULĘ, CZOSNEK I
marchew wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
PODDUSZAMY MARCHEWKĘ, ENERGICZNIE
wszystko mieszając.
IMBIR OBIERAMY I
kroimy w cienkie paski.
ODDZIELAMY 1/2 PORCJI
imbiru i wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę soli i trochę pieprzu, a następnie troszeczkę świeżej posiekanej kolendry i ponownie odrobinę imbiru.
NA KOŃCU WRZUCAMY
na patelnię pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w cienkie plastry cukinię.
DO WARZYW DODAJEMY
1 łyżeczkę curry, olej sezamowy i makaron. WSZYSTKO MIESZAMY: widelcem.
ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ.
DODAJEMY RESZTĘ IMBIRU,
posiekanej kolendry i na samym końcu por pokrojony w paski.
CHWILKĘ PODGRZEWAMY.
SOK Z 1/2
limonki dodajemy do makaronu.
JAK PODAWAĆ MAKARON
przekładamy do miski, podajemy razem z kaczką przystrojoną kilkoma listkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8001,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2000,4 kcal
Tłuszcz
153,2 g
Węglowodany
104 g
Błonnik
54,2 g
Białko
54,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
Sałatka owocowa z dozą pikantności. Polej ją orzechowym dressingiem i odkryj wyrazisty słodko-ostry smak.

Domowe biszkopty z awokado
Niezwykle szybkie w przygotowaniu biszkopty z dodatkiem awokado to pyszny pomysł na przekąskę. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że nawet z trzech składników może powstać coś smacznego!

Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.

Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
Bez niego nie ma prawdziwych świąt. Przygotuj z nami prosty, smakowity i aromatyczny wigilijny kompot.

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!