tom-car24.com.pl

Kaczka po pekińsku • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Kaczka po pekińsku

Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kaczka - 1 szt.
cynamon - 1 łyżka
goździki - 1 łyżka
ocet ryżowy - 1 łyżka
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżka
sos ostrygowy - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
marchew - 4 szt.
szalotka - 4 szt.
ząbek czosnku - 5 szt.
kalarepa - 1 kg
imbir świeży - 2 g
olej sezamowy - 1 łyżka
olej - 1,5 łyżki
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 2 łyżki
kolendra świeża - 45 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ:
o drobnych oczkach pędzelek do smarowania blachę z kratką wok rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C (termoobieg) Przygotowanie Do gorącej wody w garnku dodajemy miód oraz ocet ryżowy, w tak przygotowanej wodzie zanurzamy kaczkę. KACZKĘ PARZYMY: ok.
2.2-3 MINUTY, PRZEZ:
ten czas kaczka powinna być z każdej strony zanurzoną w wodzie.
3.JEŚLI MAMY MNIEJSZY:
garnek, powinniśmy kilka razy obrócić kaczkę podczas parzenia.
4.KACZKĘ WYCIĄGAMY Z:
wody i zdejmujemy piórka, które na niej pozostały.
5.
ODKRAWAMY KUPER.
6.KACZKĘ OSUSZAMY I:
układamy na kratce położonej na blaszce.
7.STARTY NA TARCE:
o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i nacieramy nimi kaczkę wewnątrz.
8.ORIENTALNA GLAZURA DO:
kaczki Do miseczki wlewamy miód, ocet ryżowy, sos sojowy indonezyjski oraz sos ostrygowy.
9.CYNAMON, PIEPRZ I:
goździki rozcieramy w moździerzu.
10.DO SOSU DODAJEMY:
1 łyżeczkę roztartych przypraw (pozostałą część zostawiamy do przyprawienia warzyw) oraz 1 łyżeczkę soli. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
11.KACZKĘ GLAZURUJEMY SOSEM:
za pomocą pędzelka z zewnątrz i od środka.
12.TAK PRZYGOTOWANĄ KACZKĘ:
odstawiamy na około 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł. CZYNNOŚĆ GLAZUROWANIA POWTARZAMY: 2 razy.
13.NASTĘPNIE WSTAWIAMY KACZKĘ:
do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni).
14.WAŻNE, ŻEBY SOS:
na kaczce wysechł.
15.PO ZAMARYNOWANIU KACZKI:
wkładamy ją kracie ułożonej na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 230°C (termoobieg) na 15 minut.
16.NASTĘPNIE OBNIŻAMY TEMPERATURĘ:
pieczenia do 170°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny.
17.W TRAKCIE PIECZENIA:
możemy smarować kaczkę sosem.
18.WARZYWA DO WOKA:
wlewamy 1,5 łyżki oleju, wrzucamy posiekane szalotki, czosnek pokrojony w talarki oraz świeży imbir pokrojony w drobne paseczki.
19.CAŁOŚĆ MIESZAMY, SMAŻĄC:
przez 1-2 minuty na dużym ogniu.
20.NASTĘPNIE DODAJEMY MARCHEW:
pokrojoną w półtalarki oraz cienkie paski kalarepy.
21.DOPRAWIAMY 2 SZCZYPTAMI:
wcześniej przygotowanej przyprawy, przyprawiamy również odrobiną soli.
22.CAŁOŚĆ MIESZAMY. DODAJEMY PÓŁ SZKLANKI:
wody.
23.KIEDY PRAWIE CAŁA:
woda odparuje, dodajemy miód, sos sojowy indonezyjski.
24.NADAL GOTUJEMY WARZYWA,:
co chwilę mieszając.
25.NA KOŃCU WARZYWA:
polewamy odrobiną oleju sezamowego, posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.
26.UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY:
z piekarnika.
27.ODSTAWIAMY JĄ NA:
minimum 15 minut do przestygnięcia.
28.KACZKĘ UKŁADAMY NA:
dużym talerzu, dookoła kaczki nakładamy podsmażone warzywa.
Kaczka po pekińsku

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ

o drobnych oczkach pędzelek do smarowania blachę z kratką wok rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C (termoobieg) Przygotowanie Do gorącej wody w garnku dodajemy miód oraz ocet ryżowy, w tak przygotowanej wodzie zanurzamy kaczkę. KACZKĘ PARZYMY: ok.

2

2-3 MINUTY, PRZEZ

ten czas kaczka powinna być z każdej strony zanurzoną w wodzie.

3

JEŚLI MAMY MNIEJSZY

garnek, powinniśmy kilka razy obrócić kaczkę podczas parzenia.

4

KACZKĘ WYCIĄGAMY Z

wody i zdejmujemy piórka, które na niej pozostały.

5

ODKRAWAMY KUPER.

6

KACZKĘ OSUSZAMY I

układamy na kratce położonej na blaszce.

7

STARTY NA TARCE

o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i nacieramy nimi kaczkę wewnątrz.

8

ORIENTALNA GLAZURA DO

kaczki Do miseczki wlewamy miód, ocet ryżowy, sos sojowy indonezyjski oraz sos ostrygowy.

9

CYNAMON, PIEPRZ I

goździki rozcieramy w moździerzu.

10

DO SOSU DODAJEMY

1 łyżeczkę roztartych przypraw (pozostałą część zostawiamy do przyprawienia warzyw) oraz 1 łyżeczkę soli. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.

11

KACZKĘ GLAZURUJEMY SOSEM

za pomocą pędzelka z zewnątrz i od środka.

12

TAK PRZYGOTOWANĄ KACZKĘ

odstawiamy na około 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł. CZYNNOŚĆ GLAZUROWANIA POWTARZAMY: 2 razy.

13

NASTĘPNIE WSTAWIAMY KACZKĘ

do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni).

14

WAŻNE, ŻEBY SOS

na kaczce wysechł.

15

PO ZAMARYNOWANIU KACZKI

wkładamy ją kracie ułożonej na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 230°C (termoobieg) na 15 minut.

16

NASTĘPNIE OBNIŻAMY TEMPERATURĘ

pieczenia do 170°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny.

17

W TRAKCIE PIECZENIA

możemy smarować kaczkę sosem.

18

WARZYWA DO WOKA

wlewamy 1,5 łyżki oleju, wrzucamy posiekane szalotki, czosnek pokrojony w talarki oraz świeży imbir pokrojony w drobne paseczki.

19

CAŁOŚĆ MIESZAMY, SMAŻĄC

przez 1-2 minuty na dużym ogniu.

20

NASTĘPNIE DODAJEMY MARCHEW

pokrojoną w półtalarki oraz cienkie paski kalarepy.

21

DOPRAWIAMY 2 SZCZYPTAMI

wcześniej przygotowanej przyprawy, przyprawiamy również odrobiną soli.

22

CAŁOŚĆ MIESZAMY. DODAJEMY PÓŁ SZKLANKI

wody.

23

KIEDY PRAWIE CAŁA

woda odparuje, dodajemy miód, sos sojowy indonezyjski.

24

NADAL GOTUJEMY WARZYWA,

co chwilę mieszając.

25

NA KOŃCU WARZYWA

polewamy odrobiną oleju sezamowego, posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.

26

UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY

z piekarnika.

27

ODSTAWIAMY JĄ NA

minimum 15 minut do przestygnięcia.

28

KACZKĘ UKŁADAMY NA

dużym talerzu, dookoła kaczki nakładamy podsmażone warzywa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6850,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1712,6 kcal

🥑

Tłuszcz

153,8 g

🌾

Węglowodany

35,0 g

🥬

Błonnik

46,7 g

💪

Białko

46,7 g

Podobne przepisy

Kaczka po pekińsku - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl